Библиотека „Вук Караџић“ у Великом Градишту, ове године пуни 175 година. Тим поводом, у оквиру богатог програма обележавања јубилеја, отворена је изложба насловљена „Чија је муста бечка“, коју можете видети до 21. фебруара.

Следе промоције, изложбе, радионице, а почетком јула и концерт прослављеног музичара у градском парку.

„Чија је муста бечка“ је путујућа поставка Аустријског културног форума, коју је у присуству љубитеља поезије, песника, директора библиотека из Голупца и Kучева, као и ученика Средње школе „Милоје Васић“ и одељења великоградиштанске Музичке школе „Стеван Мокрањац“, отворила директорка Библиотеке „Вук Kараџић“ Милена Димитријевић.

На дванаест плаката су представљени аустријацизми који се најчешће користе у српском језику, а за њихов дизајн била је задужена Милица Ђоковић, док је илустрације припремио Марко Шерер.

– Ово је први догађај и најава обележавања јубиларне године, односно, 175 година од како је у Великом Градишту отворено прво читалиште. Поред тога, овом изложбом почињемо и сарадњу са Аустријским културним форумом са којим планирамо и друге изложбе и активности у наредном периоду. Ова изложба бави се аустријацизмима који су из немачког прешли у српски језик. Позивамо све заинтересоване, а посебно ученике основних и средњих школа да посете Библиотеку и погледају изложбу. Очекујем да ће препознати многе речи, али и бити изненађени које су све речи из немачког језике ушле у  свакодневну употеребу у нашем језику. Уједно, уживаће у одличном дизајну и графичком приказу изложбе, нагласила је директорка Димитријевић.

Појава прве читаонице – библиотеке у Великом Градишту везује се за 1848. годину када је основано Градиштанско читалиште које је једно од најстаријих у Србији.

– Библиотека обично свој дан обележава у јануару поводом Светог Саве, с обзиром на то да су Сербске народне новине, у којима се налази анонимни чланак о постојању читаонице у Великом Градишту, објављене 25. јануара 1848. године. Уједно, то је и најстарији нама познати документ, додала је Димитријевић и наставила:

– Ми смо једно од најстаријих читалишта у Србији које наставља традицију стожера културног живота наше заједнице са великим бројем различитих, разноврсних, а пре свега, квалитетних културних програма. Ова изложба је само први у низу активности, очекују нас разне промоције, изложбе, радионице. Позивам све љубитеље врхунске музике да почетком јула не планирају да иду на годишње одморе, јер Библиотека жели да достојанствено прослави свој рођендан и да на летњој позорници, на Дунаву, организује концерт прослављеног музичара, чије ће име за сада остати тајна.

Такође је у циљу промовисања књиге и културе читања, али и жеље да се унапреди културно-туристичка понуда општине Велико Градиште и Сребрног језера, Народна библиотека „Вук Kараџић“ отворила кутак за читање на шеталишту на Сребрном језеру. У оквиру културног лета Библиотека учествује у организацији  бројних културних манифестација, а традиционално организује и песничке сусрете „Рамски сутони“ на платоу испред Рамске тврђаве.

Љ. Настасијевић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content