2021-01-04T11:42:51+01:00 4. јануара, 2021. 11:42 |

У борби против епидемије

Дом здравља Пожаревац, као водећа установа примарног нивоа здравствене заштите на подручју Браничевског округа, привeла је крају још једну пословну годину коју је обележила пандемија корона вируса. Уз не лак задатак, здравствени радници су показали изузетну солидарност, пожртвованост и велику мотивисаност за рад током 2020.Директорка Дома здравља Пожаревац др Снежана Стојковић сумирајући годину која је исцрпела здравствени систем истакла је да су позитиван став и тимски рад дали одличне резултате у функционисању ове установе.

-Показали смо колико сви имамо снаге, колико смо расположени да сачувамо установу и да допринесемо очувању целог здравственог система у нашој држави. На нашу срећу, тај позитиван став који нас је држао и који нас и даље држи, довео је до ових резултата. Оно што је најважније је да смо показали велику озбиљност. Пратили смо инструкције и алгоритме Министарства здравља и Завода за јавно здравље. Све време смо пливали по брзацима и трудили се да останемо на површини, рекла је др Стојковић .

 Сви смо се, током године коју испраћамо, подсетили да је здравље највеће богатство. 

-Требало би радити на подизању свести код људи да цене своје здравље и да се држе свих препорука Владе Републике Србије. Наши здравствени радници су радили свој посао савршено, али не само они. Са набавном,  финансијском и техничком службом, здравствени радници веслали су  у истом смеру, закључила је др Стојковић.

Пожаревљани у Батајници

По налогу Министарства здравља  из Дома здравља Пожаревац, рачунајући и костолачки огранак, 24. децембра , послато је  15 медицинских техничара на испомоћ у Ковид болницу у Батајницу. Они ће тамо боравити 15 дана.  У Општу болницу Пожаревац послата су 4 лекара  и 17 медицинских техничара.

-Они су наши хероји. Оставили су свој породице за празнике како би помогли колегама у борби против ове опаке болести, истакла је др Стојковић.

РЕОРГАНИЗАЦИЈА КОВИД АМБУЛАНТЕ 

У Србији је због ширења корона вируса 15. марта проглашено ванредно стање на територији целе земље. Било је ограничено кретање старијих од 65 година, школе, вртићи и факултети нису радили.Мере су се мењале у зависности од тренутне ситуације.  Средином марта, након састанка Здравственог савета у Београду, пожаревачки Дом здравља добио је смернице за организују.

– По проглашењу ванредне ситуације и према препоруци Министарства здравља, отворили смо две  Ковид амбуланте, једну у Пожаревцу, а другу у Костолцу. Тада је цела зграда Дома здравља била Ковид амбуанта.  Када се ситуација мало примирила, почели смо са радом у просторијама Антитуберкулозног диспанзера, међутим када је почео такозвани „други пик“кренуо други пик, те просторије смо додатно преградили,  како бисмо имали више екипа за рад. Током епидемије у Дом здравља стигли су и предстваници  Кине који су помагали у функционисању и бољој организацији, подсећа  др Стојковић.

У Дому здравља још 41 радник 

Од почетка епидемије Дом здравља у Пожаревцу запослио је 41 радника на неодређено време које финансира Влада Републике Србије. 

-У овој тешкој ситуацији има и нечега доброг. Министарство здравља наложило је да се запосле додатни здравствени радници, те је Дом здравља, на неодређено време,  примио докторе, медицинске техничаре, као и нездравствене раднике, односно техничко особље  које је директно укључено у борбу са ковидом. Због великог броја позива, једним радником појачана је и  телефонска централа Дома здравља.

Др Снежана Стојковић

Дом здравља Пожаревац карика је у ланцу здравствених установа које су на првој линији борбе са корона вирусом.  Сарадња са Заводом за јавно здравље Пожаревац и Општом болницом Пожаревац  кључна је када је реч о броју пацијената који се очекује. Директорка Стојковић овоме додаје и сарадњу са вишим инстанцама,  Министарством здравља и Градом. Тимски рад неопходан је на свим нивоима, на нивоу здравствених радника, али и менаџмента. То је нарочито било видљиво при набавци опреме на почетку  борбе са корона вирусом, пре него што је и Министарство здравља обавило редовну набавку. 

-Техничких проблема на почетку било је са дезинфиковањем  и изношењем медицинског отпада, али су и они били убрзо решени. Опремили смо возила и раднике који медицински отпад износе, а редовна дезинфекција се врши и у Пожаревцу и у Костолцу. Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ Пожаревац обезбедило је цистерну са дезинфекционим средством, напоменула је Стојковић.

Тријажа у Центру за културу

Одлуком Градског већа  хол пожаревачког Центра за културу је претворен је у ковид  чекаоницу. 

-Центар за културу  близу је Дома здравља и био је најпогодније место у близини.  Град Пожаревац је обезбедио помоћ ангажујући седам нових лекара и пет медицинских техничара које плаћа из буџета, додаје др Стојковић.

 

ЦРВЕНА И ЗЕЛЕНА ЗОНА

Кључ било ког посла је у доброј организацији. Први корак у том правцу је одвајање црвене од зелене зоне, како би се заражавање здравствених радника Дома здравља била минимална.

– Добро је функционисала подела на ковид  и зелену зону. Хронични пацијенти су долазили на прегледе, рађени су и превентивни прегледи . Радници су били добро опремљени за прегледе имали опреме, те су у великој мери успели да се сачувају од обољења. За целу годину  забележили смо  21 зараженог лекара и 36 медицинских техничара, који су доброг здравственог стања, а многи су се већ вратили на посао, рекла је Стојковић додаши да су направили списак са више од 350 радника, који би треба да приме вакцину у првом кругу,  чиме ће заштитити себе и своје породице, али и здравствени систем.

Ковид амбуланта у Пожаревцу

ПЛАНОВИ ЗА 2021. 

Борба са ковидом није смела да заустави редовне обавезе Дома здравља. Расписан је конкурс за осам специјализација, у складу са планом Медицинског факултета али ситуацијом која се ове године наметнула.

У 2020. години Град Пожаревац набавио је рендген у вредности од 14 милиона динара, а Министарство здравља је донирало портабилни рендген апарат,  за који се ових дана очекује лиценца.

–  Направили смо уговор са ЕПС-ом за превентивне и периодичне прегледе радника у Костолцу, у вредности око 40 милиона динара. Због ситуације мало се касни са реализацијом, те ћемо у наредном периоду појачати рад на овим активностима. Конкурисаћемо  и за нове грантове. План нам је да наредне године  Дом здравља финансијски ојача, да запослимо  још здравствених радника и набавимо медицинску опрему која ће нам бити потребна, нагласила је др Стојковић.

И.Р.