Гости на манифестацији

У Божевцу, селу у малоцрнићкој општини, 18. јуна, окупили су се учесници Републичке смотре изворног стваралаштва дечијих фолклорних ансамбала Србије „Крени коло да кренемо“. Општина Мало Црниће је чувар традиције српског народа, а то показује кроз улагања у културне манифестације које окупљају амбасадоре народног стваралаштва, фолклорне ансамбле, певачке групе, свираче, уметнике, који негују културно благо. Таква манифестација је управо и „Крени коло да кренемо՚՚ која већ скоро двадесет година траје на крилима великог ентузијазма домаћина, организатора, али и појединаца који су доприносили да сваке године „коло крене“.

                                                  НАЈБОЉИ ФОЛКЛОРЦИ ИЗ ОСИПАОНИЦЕ

Организатори Смотре ове године били су Савез фолклорних ансамбала Србије и Центар за културу општине Мало Црниће, суорганизатори Месна заједница Божевац и КУД „Бранко Радичевић՚՚ из Божевца, а покровитељ Општина Мало Црниће. Савез фолклорних ансамбала Србије основан је 2020. године, у тешко време које су пратиле епидемиолошке мере и велика борба за опстанак. Култура је претрпела тешке ударце у   протекле три године, а намера Савеза фолклорних ансамбала Србије је била да удружи велики број фолклорних ансамбала и еминентних стручањака из области фолклорног стваралаштва око заједничке идеје, а то је опстанак у најтежим условима, опоравак и подизање. Савез је неком новом енергијом кренуо у борбу за опстанак фолклорних ансамбала, али и са манифестацијама које су значајне за очување традиције нашег народа.

“Беле покладе” у извођењу првонаграђеног КУД-а “Вук Караџић”

                                                              ЧУВАРИ НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ

 Обраћајући се присутнима, директор Центра за културу општине Мало Црниће Никола Томић је нагласио да су организатори Смотре показали вољу, жељу и организационе капацитете да ова смотра потраје, расте и окупља неке нове генерације које  ће у годинама пред нама бити прави чувари народне традиције свога краја.

-Домаћини су то заслужили, Божевац је то заслужио, општина Мало Црниће је то заслужила као један од веома ретких административних центара која је домаћин оваквих манифестација које негују изворно фолклорно стваралаштво. Са поносом можемо рећи да је општина Мало Црниће једина локална самоуправа у Србији која ове године окупља дечије фолклорне ансамбле као чуваре изворног стваралаштва. После скоро двадесет година трајања, можемо видети резултате улагања у ову манифестацију која је постала бренд браничевског округа, када је у питању изворно народно стваралаштво дечијих фолклорних ансамбала. Потрудите се да будете што бољи на такмичењу, а верујем да ће оцењивачка комисија имати тежак задатак да прогласи најбоље, казао је Томић.

У програму је учествовало око 540 фолклораша из различитих културно-уметничких друштава, али искључиво оних који приказују изворно фолклорно стваралаштво, односно игру у колу. Од ове године део такмичења односио се на надметања у изведбама кореографија које се темеље на основној материји, на изворном стваралаштву. У категорији изворног фолклорног стваралаштва такмичили су се ансамбли: „Прва искра“ из Ћовдина, „Штуле“ из Волује, „Вук Караџић“ из Осипаонице, „Извор младости“ из Кладурова, „Радоје Домановић“ из Раче, „Хомоље“ из Жагубице, Центар за културу Кучево и „Властимир Павловић Царевац“ из Смољинца. У категорији кореографског фолклора наступила су културно –уметничка друштва: „Радица Ранковић“ из Лозовика, „Ресава“ из Пругова, „Перлас“ из Перлеза, „Вук Караџић“ из Осипаонице и „Радоје Домановић“ из Раче. Ревијални део програма био је резервисан за концерт Фолклорног ансамбла општине Мало Црниће који је употпуњен наступом дечијих ансамбала „Бранко Радичевић“ из Божевца, Радица Ранковић“ из Лозовика и школе фолклора „Бамби“ из Пожаревца.

Председник Општине Малиша Антонијевић је подсетио да се манифестација „Крени коло да кренемо“ седамнаести пут одржава у Божевцу и у веома кратком времену уследиће и фолклорна дешавања у Кули, Батуши, Смољинцу, Заови…

-Позивам вас да присуствујете тим манифестацијама како би подржали ове младе људе који бавећи се фолклором чувају традицију и интегритет нашег народа. По свим специфичностима, народној ношњи, игри, песми, аутентичности звука музичких инструмента, свакако са сигурношћу можемо да утврдимо одакле нам ансамбли долазе и наша локална самоуправа се труди да из године у годину унапређује сваку манифестацију, па и ову у изворном стваралаштву, рекао је Антонијевић.

Концерт Фолклорног ансамбла општине Мало Црниће

Оцењивачка комисија коју су чинили Дајана Костић, кореограф и дугогодишњи сакупљач народних игара из Старе Пазове, Иван Терзић, етнолог и антрополог из Београда и Маја Радивојевић, мастер етномузиколог Музиколошког института при Српској академији науке и уметности у Београду, осим играчког умећа вредновали су одабир игара, њихову аутентичност у извођењу, веродостојност народне ношње, одабир инструмената, умеће свирача и многе друге факторе.

                                                               НАГРАДЕ ЗА ИГРУ, ПЕСМУ, НОШЊУ…

За најуспешнију играчку групу на Републичкој смотри проглашен је КУД „Вук Караџић“ из Осипаонице, друго место припало је КУД-у „Извор младости“ из Кладурова, док је трећу награду освојио Фолклорни ансамбл Културног центра „Драган Кецман“ из Кучева. Признање за најбољу инструменталну пратњу припало је КУД –у „Вук Караџић“, за најбоље вокално извођење Милици Филиповић из КУД-а „Хомоље“ Жагубица, за најаутентичнији приказ обичаја КУД –у „Вук Караџић“, за неговање традиције свога краја КУД-у „Штуле“ Волуја, за најоригиналнију народну ношњу Фолклорном ансамблу Културног центра „Драган Кецман“ Кучево, за најуигранији фолклорни ансамбл КУД – у „Извор младости“ Кладурово, за најуспешнијег уметничког руководиоца Душану Марјановићу из КУД-а „Вук Караџић“.

Најуспешнијим ансамблима признања су уручили Малиша Антонијевић и Никола Томић

Специјално признање из кореографије за најбољи играчки пар припало је Милошу Николићу и Нађи Лацко из КУД-а „Перлас“, за педагошки рад са децом Живојину Мишковићу Пашку из Фолклорног ансамбла Културног центра „Радоје Домановић“ и за најбољи музички аранжман Владимиру Милићевићу. За најаутентичнији приказ народне ношње на Фестивалу награђен је КУД „Ресава“ из Пругова, за најбољу кореографију КУД   „Вук Караџић“ из Осипаонице и најбољи играчки ансамбл КУД „Перлас“ из Перлеза. Признања су уручили Малиша Антонијевић и Никола Томић.

Манифестацији су присуствовали председница Скупштине Општине Горанка Стевић, заменик председника Општине Даниел Сурдуловић, заменица председнице СО Данијела Станковић, саветница председника Општине Сандра Митровић, помоћник председника Општине Топлица Ђорђевић, заменик председника Општинске управе Драган Митић, чланови Општинског већа, одборници…

Захвалнице за учешће на Смотри

                                                                                Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content