2018-04-21T14:39:47+02:00 21. априла, 2018. 14:39 |

У БОЖЕВЦУ ЗАСАЂЕН ВОЋЊАК КАЈСИЈА: Први род за три године

Ученици 3/1 одељења смера пољопривредни техничар Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу предвођени професорком, дипломираним инжењером воћарства и виноградарства Весном Јовић, демонстрирали су своје знање ђацима завршног разреда Основне школе „Милисав Николић“ из Божевца. Наиме, у четвртак, 12. априла у делу дворишта ове основне школе засадили су млади воћњак кајсија. Засад има 30 једногодишњих садница кајсија сорте НС 4, НС 6 и „чачанске родне“. Дародавац садница је Удружење воћара Браничевског округа које већ дуги низ година сарађује са Пољопривредном школом „Соња Маринковић“.

Осим што су могли практично да виде како се припрема и обавља садња воћњака, божевачки основци су од професорке Весне Јовић могли да чују стручне појединости о избору садног материјала према квалитету земљишта, начину и техници садње као и нези воћњака.

             Први род кајсија се очекује за три године, а зреле плодове ће користити ученици обе школе, како су рекли, свеже или као џем.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ КРОЗ  САРАДЊУ                    

             Садња кајсијара је проистекла из договора, односно Протокола о пословној и техничкој сарадњи који су потписали Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ из Пожаревца, Основна школа Милисав Николић“ из Божевца и као трећи партнер, Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац. Видоје Вукашиновић, директор Пољопривредне школе, који је присуствовао овој несвакидашњој презентацији, изразио је задовољство умећем које су показали будући пољопривредни стручњаци.

             -Циљ ове сарадње је популарисање  Пољопривредне школе, струке и занимања за која образујемо ученике. Наши пољопривредни техничари су данас показали како своја теоријска знања умеју да искористе у пракси садњом воћњака. Надам се да су бар неке од основаца заинтересовали да се определе за ово занимање, упишу и заврше нашу школу, врате се на своја имања са довољно знања да их обрађују и да живе од оствареног берићета.

 

МАЛИША АНТОНИЈЕВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ

                                            Да науче и да нам се врате

             Председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, који је такође са својим замеником Гораном Дачићем присуствовао садњи кајсија у дворишту Основне школе у Божевцу, подржао је иницијативу о оваквој врсти сарадње:

             -Наша општина је претежно пољопривредна и ово је добро усмерење за оне који желе да се после школовања врате у домаћинства својих родитеља. Циљ нам је да се будући пољопривредни произвођачи едукују, да прате савремену технологију и примењују је на својим имањима. Ова сарадња је дошла у право време, на завршетку школске године када се ученици опредељују и надам се да ће део наше деце одабрати управо Пољопривредну школу у Пожаревцу и по завршетку се врате у свој крај да у њему живе и раде, истакао је Антонијевић.

 

             Директорка основне школе у Божевцу Сребранка Томић је такође била задовољна тиме што су њени ученици сазнали нешто ново. О другачије проведеном школском дану је рекла да је имао „образовно – васпитни карактер јер су ученици сазнали нешто ново што је допринело стицању радних навика“.

             Акцију садње воћњака кајсија у Божевцу испратили су и стручњаци Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Милена Зафировић Стојановић, Ана Ђорђевић и Ненад Вујчић.