Регистровањем првих случајева сумњи на оболевање од малих богиња, по добијању лабораторијских резултата Референтне лабораторије Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, Завод за јавно здравље Пожаревац 12. јануара пријавио је епидемију морбила у Смедереву.

Епидемиолошка служба Завода спроводи епидемиолошко истраживање и координира мерама спречавања ширења болести.

Закључно са 23. фебуаром регистрованo је 35 особa оболелих од малих богиња, од чега су 34 са лабораторијском потврдом. Сви оболели су са територије Смедерева и околних насеља. У питању је 21 невакцинисана особа (испод две године живота), троје деце предшколског узраста, 11 одраслих особа непознатог вакциналног статуса, непотпуно вакцинисаних, са непоузданим анамнестичким подацима. Такође, још 32 случаја сумњи на морбиле је одбачено, на основу лабораторијских резултата.

На територији Браничевског округа у посматраном периоду није било регистровања оболелих од морбила.

Од 11. јануара на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије, у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта унутар 72 сата).

Share.

Comments are closed.

Skip to content