2019-11-01T15:33:35+01:00 1. новембра, 2019. 15:31 |

У Бусуру нова брана

У Бусуру, надомак Петровца на Млави, окончани су радови на реконструкцији бране „Бусур“, која је прошле године, у ноћи између 14. и 15. јуна, услед поплавног таласа, прелила и поплавила један број петровачких сеоских насеља.

Нова брана урађена је према техничком решењу Института за водопривреду „Јарослав Черни“ из Београда, извођач радова је пожаревачко предузеће „Водопривреда“. Саграђена је од каменог материјала, висока је 12 метара на преливу, 14,8 метара на круни, и 16 метара у највишем делу, бранећи околину од десетохиљадугодишњих великих вода.

Поменута инвестиција реализована је захваљујући Канцеларији за управљање јавним улагањима, у вредности од 186 милиона динара. 

Уз реконструкцију бране започето је уређење слива узводно изградњом противерозивних објеката, који ће додатно успоравати велике воде и задржавати нанос.

Нову брану обишао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, који је у изјави за медије рекао да је реконструисана брана, школски пример како Западну и Источну Србију, заштити од бујичних вода. Такође, нагласио је да Србијаводе израђују катастар свих подручја у Србији, којима су овакве бране потребне.

Главна брана има шест бујичних преграда, а према речима генералног директора ЈВП „Србијаводе“ Горана Пузовића, наредне године предвиђена је изградња још пет бујичних преграда, а у плану је и да се пронађе место узводно за изградњу још једне бране сличних карактеристика.

Грађани Општине Петровац на Млави могу мирно да спавају, поручио је председник Душко Нединић. Он је такође рекао да људима остаје да науче како да се понашају према природи, јер како су се понашали према њој, тако им је и узвратила,  прошлогодишњим поплавама.

Детаљније о овом догађају можете прочитати у наредном броју регоналног недељника „Реч народа“ Пожаревац, који ће се на кисоцима наћи у уторак, 5. новембра.