Biblioteka „Srboljub Mitić“ i UKS Podružnica za Braničevski okrug 8.oktobra organizuje svečanu akademiju „Da li sam živeo ako nisam snio“ povodom obeležavanja godišnjice smrti književnika Mladena Brankovića iz Požarevca.

Književnik Mladen Branković je punih četrdeset godina uspešno hodao strmim poetskim putevima. Zanimljiv je znak prepoznavanja njegovog književnog rada koji se pre svega ogleda u pesničkom traganju, načinu izražavanja, ali i hrabrosti da „iskoči“ iz tradicionalne i prepoznatljive dimenzije i krene u stihovno razrešavanje svoje filozofske – estetske dileme, gradeći tako osobenu simboliku nekog svog univerzuma u kome pesnički zanos širi u vanvremensku osu, kao cilj svog delovanja.

Brojnim knjigama koje nam je u amanet ostavio sa željom da sledimo njegov put, negujuću pisanu reč, u odgonetanju snova kao dela čovekovog suštinskog postojanja, o svetlosnoj uzvišenosti, o radosti ljubavi, o patnjama, dobru i zlu…Mladen Branković je obezbedio sebi mesto u srpskoj književnosti, a time nas nenametljivo obavezao, onako tiho i smireno, kako samo on ume, da ga se uvek rado sećamo.

Zorka Stojanović

Share.

Comments are closed.

Skip to content