Ученици пожаревачких основних и средњих школа награђени су за учешће на конкурсу „Крв живот значи“. Црвени крст Србије расписује традиционални конкурс на тему анонимног, добровољног и ненаграђеног давалаштва крви, поводом 11. маја, Националног дана добровољних давалаца крви. Ове године је учествовало десет основних и две средње школе, а укупно је 166 ученика послало радове у пожаревачки Црвени крст. Награђено је 48 ученика, односно по три најбоља ликовна и литерарна рада из сваке школе.

Јелена Рашић и Милутин Аврамовић

Национални дан добровољних давалаца крви обележава се са циљем да се подигне пажња јавности о потребама које живот значе, као и да захвали свим добровољним даваоцима крви који несебично учествују у акцијама давања крви. Да би здравствени систем добро функционисао потребно је 40 давалаца на сваких хиљаду становника, односо четири одсто, међутим у нашој земљи та стопа је на три одсто. Зато је потребно да што више здравих грађана узраста 18 до 65 година редовно даје крв.

Зашто је Пожаревац најуспешнији град у Србији по броју прикупљених јединица крви објаснила је секретар Црвеног крста Пожаревац Јелена Рашић:

– Сваком од вас је неко из породице добровољни давалац крви, тако да је захваљујући хуманости свих њих наш град 13 година заредом најуспешнији град у Републици Србији према броју прикупљених јединица крви у односу на број становника. Ми јако пуно акција крви реализујемо током године и сваког понедељка је у нашим просторијама акција добровољног давања крви од 9 до 15 сати. Многи од ваших старијих другара су волонтери и помажу нам да реализујемо те акције, тако да смо само током прошле године реализовали 77 акција и прикупили 4.542 јединице крви. Ове године нашем граду је припало специјално признање за највиши ниво културе давања крви у Републици Србији. Сваке године из ваших радова заиста научимо нешто ново, хвала вам што сте свесни значаја добровољног давања крви и надам се да ћете се када напуните 18 година придружити породици добровољних давалаца крви, казала је  Рашић.

Награђени ученици са организаторима акције

Председник Црвеног крста Пожаревац Милутин Аврамовић истиче да је врло битно да хуманитарну активност „Крв живот значи“ негујемо много више и снажније у свим школама.

-Са надом да ћемо све ово што нам се последњих дана издешавало превазићи, да ћемо изаћи још јачи и снажнији и да ће ова дечија активност бити још плодотворнија, лепша и квалитетнија, захваљујем се учесницима конкурса, казао је Аврамовић.

                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content