2018-06-14T14:59:30+02:00 14. јуна, 2018. 14:59 |

У ЦРВЕНОМ КРСТУ СРБИЈЕ: Признање Граду Пожаревцу

Данас се обележа 14. јун, Светски дан добровољних давалаца крви, дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер, заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је добио Нобелову награду. Око 63 посто организација црвеног крста у свету ангажовано је на системској промоцији добровољног давалаштва крви, али и регрутовању добровољних давалаца.

У Црвеном крсту Србије, најхуманијим срединама, које су успеле да мотивишу велики број грађана да постану добровољни даваоци крви у односу на укупан број становника, додељене су плакете за 2017.

Неприкосновено прво место припало је Граду Пожаревцу са давањем крви од преко 6 процената. Награду је новинару Ђину Јосићу уручио председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.

Радовановић је нагласио да је прошла година била рекордна по броју прикупљених јединица драгоцене течности и процената добровољног давалаштва.  Он је напоменуо да ЦК током године организује више од 3.400 акција, сарађујући на тај начин са више од 140 хиљада добровољних давалаца.