2020-12-01T21:04:03+01:00 28. новембра, 2020. 15:08 |

У домовима здравља Пожаревца и Костолца: Додатно ангажовање седам лекара

Имајући у виду пораст броја оболелих од корона вируса у Граду Пожаревцу, градски Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на овој територији.

-У црвеној зони, према званичним информацијама Опште болнице Пожаревац, смештено је 195 пацијената. Пет пацијената је интубирано, док је 12 оболелих на неинвазивној вентилацији. Педесет четири радника болнице позитивно је на корона вирус, 120 запослених удаљено је са посла, јер се налазе у карантину, саопштио је данас на конференцији за медије градоначелник Пожаревца и командант Штаба за ванредне ситуације Саша Павловић.

У ковид амбуланти која ради у склопу пожаревачког Дома здравља дневно се обави и до 150 прегледа, а велики проблем представља дуго чекање грађана на пријем код лекара. Градоначелник је за данас и понедељак најавио састанке са директорком ове здравствене установе и медицинским особљем које учествује у раду ковид амбуланте.

У Дому здравља 9 лекара и 15 медицинских сестара позитивно је на корона вирус, 15 медицинских сестара без симптома је у изолацији. Такође, 5 лекара и 10 медицинских сестара налази се у испомоћи Општој болници Пожаревац.

Градоначелник је апеловао на грађане да поштују мере Кризног штаба, јер ће на тај начин сачувати сопствено здравље и здравље својих најближих, али и помоћи здравственим радницима који су у ковид амбулантама ангажовани месецима уназад, који су доста уморни и раде у тешким условима, јер је број заражених све већи и већи.

-Ми као грађани, нашим здравственим радницима можемо да помогнемо искључиво поштовањем мера Кризног штаба и одласком код лекара при појави првих симптома, а не да се у тим тренуцима шетамо улицама, нагласио је Павловић. 

Градски Штаб за ванредне ситуације ће, према речима градоначелника и команданта Штаба, након разговора са менаџментом медицинских установа, издвојити средства и пружити помоћ Болници и Дому здравља у набавци опреме.

-Одмах по ступању на снагу ванредне ситуације, обезбедили смо новчана средства за ангажовање додатних пет лекара за Дом здравља у Пожаревцу и два доктора за Дом здравља у Костолцу који ће помагати у овом периоду који је заиста тежак. Још једна одлука донета је на градском Штабу за ванредне ситуације и она се односи на повећање финансија за набавку средстава за дезинфекцију. Од марта, па све до данас вршимо дезинфекцију објеката од јавног значаја. Додатни новац за набавку дезинфекционих средстава издвојен је и за потребе полиције и Саобраћајне полиције, изјавио је Павловић.