КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ У ЖАГУБИЦИ*

Канцеларија за пољопривреду у Жагубици основана је крајем 2017. године, а одлуком Скупштине општине у марту наредне године усвојен је посебан програм коришћења сувенција из општинског буџета. Основни циљ њеног постојања јесте утицај на развој и побољшање пољопривреде на територији општине Жагубица кроз предавања и стручне савете, селекцију и одабир квалитетних приплодних грла стоке, крава, оваца и коза, као и пружање многобројних услуга пољопривредницима, како би лакше остварили права на разне подстиције и субвенције.


Према речима директора Томислава Рајковића, у 2019. години Канцеларија је остварила све своје планове и задатке, почев од добијања свих сертификата, решења и дозвола за рад као основне одгајивачке и селекцијске службе за крупну и ситну стоку.

-Закључно са прошлом годином на евиденцији је било 187 грла крава сименталске расе, 100 телади која су успешно прошла кроз регистар телади у Институту за сточарство као квалитетна грла за даљи одгој, 50 оваца сврљишке расе и 35 коза алпино расе. Постоји стална тенденција повећања броја грла ситне и крупне стоке на евиденцији. Пружање услуга вођења матичне евиденције за поменуте врсте стоке су у потпуности бесплатне за све грађане општине Жагубица, као и обрада захтева за остваривање права на све државне и локалне подстицаје. Такође, Канцеларија је успешно спровела меру локалне самоуправе која се тицала повраћаја средстава за свако рођено теле и извршила пријем потребне документације од странака, обраду исте, израду налога за пренос средстава у име општинског буџета, а за рачун и на име корисника и сву потребну документацију благовремено је доставила Општинској управи, истакао је Рајковић.

АКТИВНОСТИ КАНЦЕЛАРИЈЕ

Током читаве године Канцеларија је спроводила све државне мере субвенција за пољопривреду, формирала је и обрађивала захтеве за које је постојало интересовање од стране грађана, као што су: субвенције по кошници, субвенције за краве и узгој телади, за тов јунади, јагњади и јаради, за квалитетна приплодна грла, за куповину квалитетног приплодног материјала, повраћаји и субвенције при куповини тракторских прикључних машина из области примарне сточарске и биљне производње и машина из области пчеларства, регресирање осигурања усева и плодова. Канцеларија је извршила пререгистрацију више од 1.000 пољопривредних газдинстава чији су носиоци са територије општине Жагубица, као и формирање исто толико захтева за остваривање подстиција у биљној производњи које субвенционише држава.

Осим стручних савета које Канцеларија свакодневно пружа грађанима из области пољопривреде, организована су и стручна предавања где је интересовање било велико, као и презентације о новим сортама и хибридима кукуруза, где су пољопривредницима пружане стручне информације и савети, а све у циљу олакшане сетве и успешнијег рода. Уз подршку локалне самоуправе организована је посета Међународном сајму у Новом Саду са циљем упознавања произвођача са најновијим технологијама и достигнућима, како у опреми и механизацији, тако и у самој генетици. Током 2019. године остварено је и формирано доста захтева за реализацију пољопривредних кредита за куповину машина, опреме и квалитетног приплодног материјала.

Д.Д.

Пројекат суфинансира  Општина Жагубица

Share.

Comments are closed.

Skip to content