2018-04-17T11:09:04+02:00 17. априла, 2018. 11:07 |

У ГОЛУБАЧКОЈ ТВРЂАВИ: Први туристи са речног крузера

Током ускршњих празника код Голубачке тврђаве пристао је први међународни брод кроз регуларни међународни саобраћај на Дунаву.  

На америчком броду „Ривер Беатрис“  било је око 100 туриста, углавном Американаца,  а директорка Голубачке тврђаве Искра Максимовић каже  да очекује да ће долазак крузера сада бити редовна појава.

За прве стране туристе са крузера био је припремљен посебан програм и приређена средњовековна добродошлица, тако да су могли да дегустирају локално вино, домаћи мед, козји сир и хлеб направљен  по старинској средњовековној рецептури. Гостима је приказан традиционални витешки обичај, причешће пред бој са хлебом и вином, пошто је тврђава позната по витезовима, угарским, српским и пољским, односно европским, који су се за њу борили.

Иначе, на Голубачкој тврђави од 2014. године, упоредо са археолошким истраживањима, изводе се комплексни конзерваторско-рестаураторски радови. Ревитализацију Голубачке тврђаве финансира Европска унија, а спроводи и суфинансира Аустријска развојна агенција. Спољно утврђење биће отворено за стране посетиоце до краја априла,  за домаће током маја ове године, а до краја текућег месеца још четири групе страних туриста доћи ће до Голубачке тврђаве.