2020-12-21T11:34:02+01:00 21. децембра, 2020. 11:34 |

У Голупцу: Буџет већи за 20 милиона динара

Уз поштовање мера заштите од корона вируса у Голупцу је одржана четврта редовна седница Скупштине, последња у овој години. Свакако, најзначајнија одлука тицала се буџета за  2021. годину који износи  361,8  милиона  и у односу на  годину за нама већи је  за 20 милиона динара.

 -Повећање буџета у односу на 2020. годину је око 20 милиона динара, од чега је рефундација за реализоване пројекте изградње канализације 10 милиона динара, а остатак повећање средстава од пореза на зараде и  имовину, као  и накнаде за  коришћење минералних сировина. Порез на зараде је повећан у односу на план из 2020. године, јер ће следеће године доћи до повећања плата у јавном сектору, а највећи износ средстава планиран је реализацију разних пројеката, нагласио је начелник Општинске управе Владица Буљубаша.

За реализацију пројеката у области организације саобраћаја у наредној години издвојиће се 66,2 милиона динара, за опше услуге локалне самоуправе 71,6 милиона динара, комуналне делатности 34,7 милиона, док је за социјалну и дечију заштиту издвојено 20,1 милион динара.

У наредној години у плану је реализација 11 пројеката у области водоводне инфратсруктуре, затим изградњи уличне расвете у насељу Винци, реконструкција општинских и рехабилитација локалних путева, изградња спортске инфратсруктуре и плаже на Дунаву у насељу Винци, реконструкција и уређење атарских путева, набавка возила за одвоз смећа, изградња канализације, инвестиционо одржавање домова културе, као и израда пројектно-техничке документације, у шта ће се уложити  123,8 милиона динара.

Према речима председника Скупштине општине Зорана Ћирковића, буџет је реалан, рестриктиван и задржао је развојну и социјалну компоненту, што значи да је и у наредној години обезбеђено финансирање пројеката у  организацију саобраћаја и саобраћајне инфрастсруктуре, социјалне и дечије заштите, урбанизма и просторног планирања, здравствене заштите, предшколског и основног  образовања, локалног економског развоја, развоја пољопривреде и рураралног развоја, туризма, културе и информисања и спорта.

 Друге тачаке дневног реда  односиле су се на План детаљне регулације, експропијације земљишта, унапређење животне средине и туристичку понуду, јер је Голубац сада препознатљив као интересатна туристичка дестинација на Дунаву.

– Радићемо и на другим пројектима који ће допринети бољем животу. Надам се да ћемо се сви заједно изборити са пандемијом и вратити нормалом раду и животу у наредној години. Желим вам срећне предстојеће новогодишње и божићне празнике и да их проведете у  здрављу са вашим породицама, поручио је Ћирковић.

Локални парламент је усвојио програмр рада Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац, Јавног комуналног предузећа ,,Голубац’’, Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ и Туристичке организације општине Голубац за наредну годину. Усвојен је програм рада Општинског штаба за ванредне ситуације и измењен програм  Друштва за развој туризма ,,Тврђава Голлубачки град’’. Донете су и одлуке  о уступању градске плаже у Голупцу на управљање Јавном комуналном предузећу ,,Голубац’’ као и одлуке  о јавним паркиралиштима на територији  општине Голубац.

На овој седници је прихваћен и предлог кадровског плана Општинске управе Голубац за 2021. годину, као и предлог одлуке  о усвајању извештаја о искоришћеним  средствима субвеница за Предузеће пристаништа и складишта ,,Голубац’’д.о.о. Усије. Усвојено је и  неколико тачака које се односиле  на захтеве месних заједница и откупа сувласничких удела на појединим катастарским парцелама у јавној својини на подручју ове подунавске општине.

Љ. Настасијевић