У свечаним салонима градског здања у Пожаревцу организована је изложба старих честитки 1880 – 1945. године под називом „Божићне искре“.

Ова изложбена поставка је ризница приватне колекције Јасмине Јанковић која доноси дух старих времена у освит нове 2023. године.

Модеран темпо живота који све више подразумева брзину, учинио је, према речима председника Скупштине града Пожаревца, да помало заборавимо дух празника и на све оно што они доносе.

-Збирка старих честитки с краја 19. и почетка 20. века вратиће нас у епоху када су људи једни другима посвећивали много више времена и симболичним гестовима показивали и доказивали приврженост и љубав. Данас када важне датуме и празнике честитамо уз пар кликова и минималне напоре, сетићемо се оних дана када је све било другачије. Сетићемо се када су људи са пажњом бирали честитку да пошаљу драгој особи, писали је руком и састављали срцем, рекао је Мијатовић за кога је овај догађај идеална прилика да неког нама драгог изненадимо на посебан начин честитком која неће имати везе са интернетом, већ само са папиром, сликама и словима.

Ауторка Јасмина Јанковић напоменула је да су се посетиоци ове изложбе на тренутак вратили неким старим временима, са поруком да се не заборави све оно што је вредно – осећај да дарујемо и да се сећамо. У последње време све то чинимо путем електронских порука, са ОК или едним кликом, без иједне моторичке, мануелне, мисаоне или емоционалне радње.

-Све више постајемо камен, робот. У нама се гаси човек. Колекција ових честитки су напор моје маленкости да спасемо оно највредније у људима и што се наводи у Библији и Светом писму „и беше реч“. Реч може да посече, може да сахрани, али може и да учини да човек узлети, нагласила је Јанковић и додала да ова колекција носи 2.000 примерака честитки из целог света.

Share.

Comments are closed.

Skip to content