У ресторану „Извор“  одржана је манифестација Трећи пожаревачки дани вина и ракије. Организатор овог винског фестивала доброг дружења је био Клуб винара и виноградара Пожаревац, а домаћин ресторан „Извор“.

Број излагача и учесника се од фестивала до фестивала повећава. На „Трећим данима“  било их је 16: Подрум „Деспот“ Пољана, винарије „Живковић“ Кличевац,  Пољопривредна школа Пожаревац, „Богдановић“ и „Фамилија“ из Куле, „Миланов подрум“ Лопушник, подруми „Ненић“ и „Бургос“ Петка. Своја вина, а и ракије излагале су винарије „Кумови“, „Извор“ Пожаревац, „Ћирић“ Макце као и Клуб винара и виноградара, дестилерије „Ђорђевић“ „Извор“, пољопривредна газдинства „Новица Рајковић“ и „Илић“. Манифестацији су се придружили Удружење жена Кличевац, Коло српских сестара Пожаревац и печењара „Биба“ Баре.

                                              ПРЕДАВАЊА И ИЗЛОЖБА 

Бојан Живадиновић, председник Клуба винара и виноградара Пожаревац о организацији фестивала је рекао:

-Дани вина и ракије имају позитиван тренд, из године у годину се повећава број учесника и излагача као и заинтересованих да прате манифестацију.

Поред изложбе и дегустације вина и ракија, од почетка се организују и предавања за произвођаче. Предавачи су увек компетентни, додао је Живадиновић и навео да су то су професори са Пољопривредног факултета у Крушевцу, издвојеног одељења Универзитета у Крагујевцу. На „Трећим данима“ о употреби селекционих квасаца у производњи, предавање је одржао професор Марко Малићанин. О производњи воћних ракија говорио је стручњак Никола Малићанин.

Након предавања у поподневним сатима, пре свечане вечере и уручења признања, одржана је дегустација вина и ракија свих произвођача.

-У Клубу се трудимо да ширимо винску културу, анимирамо произвођаче да дођу и излажу своја вина, такође, да велики број љубитеља дође на дегустацију и проба, напомиње председник клуба винара и виноградара Бојан Живдиновић. 

                       АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИК „ЂОРЂЕВИЋ“

Дани вина и ракије имају и такмичарски карактер. Оцењује се квалитет у категоријама ракија, бело, розе и црвено вино.

На Трећим данима вина и ракија победник у категорији ракија и апсолутни победник је био Драган Ђорђевић, власник дестилерије „Ђорђевић“ из Пожаревца за ракију од шљиве „бугарке“, род 2023. године.

 У категорији белих вина победник је Винска кућа „Рајић“ из Баваништа  са тамјаником, берба 2023. године. 

Квалитет оцењује жири – ове године то су професор Аца Николић, професор Марко Малићанин, који је уједно и председник Управног одбора Савеза винара и виноградара Србије и Никола Малићанин.

Од розе вина најбољи је био мускат хамбург из бербе 2023. члана Клуба винара Пожаревац Сретена Васића.

  У категорији црвених вина победник је Марио Трајковић, мали произвођач са вином каберне марло из Пожаревца.

Свим учесницима манифестације организатор је уручио захвалнице.

                ДЕО ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ПОЖАРЕВЦА

Фестивал Дани вина и ракије налази се у туристичком календару Града Пожаревца:

-Град Пожаревац је уочио ову  манифестацију и уврстио је у туристички календар.  Тако смо званично манифестација Града и Туристичке организације и ово је саставни део туристичке понуде Пожаревца. Захвалио бих се свим излагачима, посебно државним установама које су подржале манифестацију, то су Пољопривредна и Економска школа, Туристичка организација и свакако, Град Пожаревац. Без помоћи Града, све ово би било организационо и финансијски много теже реализовати. Надам се да ћемо у наредним годинама Дане вина организовати све боље и боље, обећао је председник Клуба винара и виноградара Бојан Живадиновић. 

                                                                                                               Д. Деурић

Share.
Leave A Reply

Skip to content