Прошла је једна деценија откада је у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу, отворена Спомен соба.

Комадант Центра за обуку копнене војске пуковник Милован Васић је, поздрављајући госте на свечаности поводом обележавања јубилеја, подсетио на  одлуку руководства гарнизона да се отвори Спомен соба како не би избледела сећања на све оне који су погинули у ратовима иза нас.

Један је од иницијатора да се Спомен соба погинулим војницима из Браничевског округа од Првог српског устанка, до ратова крајем деведесетих година отвори је пуковник др Миливоје Пајовић. Како је рекао, захвалност за отварање овог простора припада свим људима који су учествовали у реализацији овог пројекта, који је иначе од великог значаја за овај крај. Пуковник Пајовић подсетио је да пожаревачки крај који је дао многобројне хероје, има посебно место у Војсци Србије из разлога што што су у њему основани Гарда и оркестар, а организована је и прва обука.

Свечаном обележавању десетогодишњице постојања Спомен собе присуствовали су градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине града Предраг Мијатовић, некадашњи комадант ЦОКОВ пуковник др Миливоје Пајовић, затим садашњи комадант пуковник Милован Васић, директорка Историјског архива др Јасмина Николић, као и официри и подофицири из ЦОКОВ.

У име Града Пожаревца присутнима се обратио градоначелник Саша Павловић који је напоменуо да су стубови нашег друштва одувек били црква и војска.

-Иако ова соба већ деценију бележи трагичне губитке најхрабријих синова земље, свима се чини, нарочито њиховим породицама, да су ране још увек свеже и да боле као првог дана. Попут свих наших храбрих браниоца, од Немањића, па све до краја 20. века и они нису марили за надмоћ непријатеља испред себе, већ само за оно иза себе, за њихову Србију. Данас, када наша војска сваким даном јача све више, техника и опрема коју поседујете свакако даје снагу, али полет и мотив да чувамо нашу земљу дају нам управо они којима је ова спомен соба посвећена. Сећајући се њих и њихових жртава, сваки напор који чинимо за Србију постаје мали, али и обавезан. Обавеза је и чување успомене на пале хероје, припаднике Војске Србије из Браничевског округа и зато сам уверен да ће ови зидови вечно чувати сећање на оне који су својим одласком са овог света очували нашу земљу слободном.

Директорка Историјског архива Пожаревац  др Јасмина Николић истакла је да је рад на отварању Спомен собе био темељан, као и да је покривено 200 година војске у Браничеву. Изложба је поткрепљена документима и информацијама од Првог српског устанка до данашњих дана.

Share.

Comments are closed.

Skip to content