Касидол, село вредних домаћина изникло у плодном Стигу, одвајкада са посебним поносом обележава и слави дан посвећен Светом великомученику Теодору Тирону, у народу познатом као Тодорова субота. Како је Свети Тодор заштитник стоке, на тај дан од давнина мештани су из својих штала изводили коње и Свецу у част приређивали трке. Вековима касније, неколицина људи којима је у срцу неговање птица и ситних животиња определило се да Касидол, уз коње, постане и село чувено и по овим малим, нежним бићима, тако да 18. јануара 2018. године Касидол и његови мештани добијају Удружење за заштиту и одгој ситних животиња, живине, голубова, кунића и птица „Кикирез“. Непуна два месеца касније, на простору где су одувек одјекивали такмичарски топоти коња, „Кикирез“ приређује прву изложбу ситних животиња. Коњске трке су тако на Тодорову суботу добиле подршку изложбом, не само ради дуге традиције коњарства, већ и легендом да на тај дан роде поткивају своје невидљиве коње пред велики пут, не би ли стигле у наше крајеве за празник Младенце.

Овогодишња, четврта по реду Међународна изложба ситних животиња „Кикирез 2022“ окупила је око 180 излагача из Србије, Хрватске и Румуније. Манифестација је сврстана у календар догађаја Туристичке организације Града Пожаревца и под њеним окриљем одржан је и други сајам етно хране који су приредиле чланице удружења жена „Млавски цветови“ из Брадарца, „Сестра Јелица“ из Малог Црнића и „Пругово“ из истоименог места.

Председник Удружења „Кикирез“ Дејан Обрадовић истиче да се овом изложбом приказује топлина, брига и знање које одликује неговатеље ситних животиња.

-Радећи на неговању природе, одгоју птица, али и очувању традиције српског народа драго ми је да могу да се похвалим да се Удружење „Кикирез“ из дана у дан све више развија. Од десетак ентузијаста који су покренули Удружење, у својим редовима данас има преко 70 чланова који се, уз редовне активности, максимално боре да едукују и усмере најмлађе генерације у свет узгоја ситних животиња, љубави према очувању природе и препознавању хуманих вредности окружења. Наравно, то је подршка за нас, и велика животна школа за њих. Поред бројних ентузијаста, пуну подршку у раду од самог оснивања нам пружају Туристичка организација и Град Пожаревац на чему смо им веома захвални, казао је Обрадовић.

Отварајући овогодишњу изложбу, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да ће локална самоуправа и убудуће са поносом промовисати ову манифестацију којом се Касидол препоручује као место које вреди посетити и у коме ће се сви, а не само љубитељи животиња добро осећати и сваке године изнова враћати.

-Ова изложба, као пратећа манифестација надалеко чувених трка на Тодорову суботу у Касидолу, полако стиче и сопствену традицију и окупља све већи број заљубљеника у животиње. Коњички спорт јесте оно чиме се сви поносимо, али изложбом у организацији Удружења „Кикирез“, показујемо да се љубав према животињама огледа и у осталим, под знацима наводника, мањим врстама. Људи који су у сталном контакту са животињама знају да свака од њих завређује посебну пажњу, без обзира колики допринос давала човеку. У наслову ове изложбе стоји да су у питању такозване „ситне“ животиње, али то је само по њиховом габариту. Драго ми је што сте и ове године успели да изложби обезбедите префикс „међународна“, и тако позовете и љубитеље животиња из земаља из окружења да буду данас са нама. Град Пожаревац поштује и подржава све догађаје и окупљања попут овог, јер је познато колико се у последње време трудимо да приволимо пријатеље који нам долазе ван граница Србије, да се у њега враћају изнова, рекао је Павловић.

У културно – уметничком програму наступили су најмлађи чланови КУД-а „Миленко Стојковић“ из Кличевца. Овом приликом плакете и захвалнице за подршку у организацији изложбе уручене су градоначелнику Саши Павловићу, председнику Скупштине града Предрагу Мијатовићу и директору Туристичке организације Василију Балдићу.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content