Припремање специјалитета

Под покровитељством Општине Петровац на Млави и у организацији Месне заједнице Кладурово, Удружења жена „Златне руке“, Културно – просветног центра, и КУД-а „Извор младости“ из Кладурова,  одржана је четрнаеста етно – манифестација „Жумаријада“.

                                                            ПО РЕЦЕПТУ СТАРОМ ТРИ ВЕКА

Реч је о такмичењу у припреми чувеног влашког специјалитета жумјере или жмаре, које се спрема према јединственом рецепту. На почетку кувања, које траје читавих 16 сати, најпре се обари овчје месо, па се потом додају кукурузно брашно, празилук и уље. Ово јело је једно од најстаријих икада записаних и карактеристично је по томе јер се припрема само у селима на подручју Хомољских планина. Изузетног је укуса и раније се послуживало на свадбеним весељима у влашким селима петровачке општине након печења, а некада се служило и уместо њега. Сматра се да је жмаре први пут припремљено пре око 300 година у Кладурову, а по њему су познати и Рановац, Мелница, али се може пробати и у другим селима, као што су Старчево и Манастирица.

Гости на свечаности

Поред главног догађаја шеснаесточасовног припремања јела жмаре у казану по рецептима старих мајстора, на манифестацији су изложени и други домаћи производи попут меда, сира, ракије, воћа, етно хране, разних сувенира… Циљ ове манифестације је очување традиције и неговање културних вредности. Пре неколико година жмаре је проглашено за нематеријално добро Републике Србије, као национално јело Влаха. Своје рукотворине, поред чланова удружења жена „Златне руке“ из Кладурова, изложили су и представници удружења „Извор“ из Књажевца, „Старчевљанке“ из Старчева, „Доловке“ из Долова, „Добрњке“ из Добрња, „Рашанчанке“ из Рашанца, „Стамничанке“ из Стамнице, „Млавски мотив“ из Малог Лаола, „Мандалина“ из Лопушника, „Незаборав“ из Лазнице, „Срце“ и „Круна“ из Нишке Бање и Удружење гљивара и љубитеља природе „Вилино коло“ из Петровца на Млави.

Изложба производа удружења жена

У културно – уметничком делу програма поред фолклорног ансамбла домаћина „Извор младости“ из Кладурова, своје умеће приказали су КУД „Лопушник“ из Лопушника, КУД „Младост“ из Крепољина и Фолклорни студио „Корак по корак“ из Петровца. Солисте и играче пратио је Народни оркестар КПЦ „Сербиа“ из Петровца под управом Миодрага Лукића.

                                             НАЈУКУСНИЈЕ ЖМАРЕ У КАЗАНУ МИЛАНА ЈОВАНОВИЋА

На овогодишњој Жумаријади по оцени жирија најукусније жмаре припремио је Милан Јовановић из Рановца, друго место припало је Жарку Боговићу из Рановца и треће Миладину Сулимановићу из Кладурова. Признања им је уручио председник Општине Петровац Душко Нединић. У категорији најлепше уређеног штанда прву награду завредело је удружење жена „Круна“ из Нишка Бање, а следе „Рашанчанке“ из Рашанца и „Старчевљанке“ из Старчева. Награде им је уручила шефица Кабинета председника Општине Христина Ђорђевић. За најлепши рад „извезена куварица“ прва награда отишла је у руке удружења жена „Извор“ из Књажевца, друго место освојила је Зорица Николић из Долова, а треће удружење жена „Доловке“ из Долова. Пехаре им је уручио председник СО Миланче Аћимовић.

Најбољима у припремању јела жмаре награде је уручио Душко Нединић

Манифестацији су присуствовали председник Националног савета Влаха Новица Јаношевић, председник Извршног одбора Националног савета Влаха Радиша Драгојевић, заменик председника Одбора за културу Влаха Јанко Николић, заменик председника СО Петровац Драган Маринковић, директори јавних предузећа и установа, чланови Општинског већа…

Признања за најлепше уређени штанд
За најбољи рад “извезена куварица” пехаре је уручио Миланче Аћимовић

                                                                              Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content