2019-09-02T11:44:14+02:00 2. септембра, 2019. 11:41 |

У КЛЕНОВНИКУ: Деценија Госпојинског прела

Манифестација која деценију уназад верно чува традиционалне српске игре, „Госпојинско прело“ у Кленовнику, и ове године је 27. и 28. августа, поводом славе овог села, Успења пресвете Богородице, окупила бројне грађане свих генерација.

Уз домаћине, Културно – уметничко друштво из Кленовника, улицама су првог дана продефиловали и фолкорни ансамбли из Костолца, Старог Костолца, Петке, Ћириковца и Бубушинца. Уследило је такмичење у кувању рибље чорбе, а све је праћено продајном изложбом традиционалних српских јела и домаће радиности. На празник Велике Госпојине фолклорни ансамбли приредили су богат програм у оквиру којег је Катарина Стојићевић проглашена за најбољу играчицу.

Манифестацију је у званичном делу програма отворио заменик председника Градске општине Костолац Далибор Илић. Указао је на важност овог окупљања и његовог континуираног трајања, пре свега са аспекта неговања традиције и идентитета српског народа:

– Вечерас имамо прилику да уживамо у фолклору који се преноси с колена на колено и представља изворну, духовну и културну прошлост нашег народа. Отуда, управо оваквим манифестацијама доприносимо очувању наше културне баштине, рекао је између осталог Илић.

Том приликом је заменик председника КУД-а „Кленовник“ Небојша Мишић свим учесницима уручио захвалнице за допринос.

Организатори манифестације „Госпојинско прело“ су Месна заједница Кленовник, КУД „Кленовник“ и Центар за културу „Костолац“.