У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, одржано је књижевно вече посвећено роману Јоване Дишић „Вакуум“, који је био у ширем избору за НИН-ову награду за најбољи роман 2022. године.

Исте вечери отворена је изложба слика под називом „Људи и предели“ Виолете Кевро, председнице Ликовног удружења „Кевро“ из Костолца.

Модератор вечери била је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник.

Јована Дишић, професорка српског језика и књижевности, објавила је роман „Вакуум“ под окриљем издавачке куће „Вулкан“, а гостовање у костолачкој библиотеци протекло је кроз разговор о њеном плодном и запаженом списатељском и уређивачком раду.

Иначе, Јована Дишић рођена је у Пожаревцу, 1987. године. Детињство је провела у Црљенцу, основне и мастер академске студије завршила је на Филолошком факултету у Београду. Професорка је српског језика и књижевности и директорка Библиотеке „Никола Сикимић Максим” у Кучеву.

Научне радови из народне књижевности, фолклористике и савремене поезије објављивала је у више часописа и зборника Уређивала је збирку прича „Гвоздена капија”. Ауторка је романа „Вакуум”. Јована живи са породицом у селу Раброву.

Сликарка Виолета Кевро рођена је 1969. године у Пожаревцу, живи и ради у Костолцу. Међу основачима је Ликовног удружења „Кевро“. Учесница је и организаторка бројних колонија и хуманитарних манифестација у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Излагала је на колективним изложбама широм Србије и Републике Српске. До сада је имала 13 самосталних изложби. Такође је члан Удружења ликовних стваралаца „Милена П. Барили“ и Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца.

Виолета Кевро носилац је Повеље „Вајфертов жиг” за остварене изванредне резултате и достигнућа у области уметности, коју јој је 2017. године доделила Градска општина Костолац.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content