У сусрет ускршњим празницима, у Костолцу су награђени малишани за креативност у фарбању јаја, на конкурсу „Шарено јаје срећу даје“, у организацији Центра за културу „Костолац” и Цркве Светог Максима Исповедника, под покровитељством Градске општине Костолац.  

Због тренутне епидемиолошке ситуације у вези са корона вирусом, учесници су код куће украшавали јаја и слали у виду фотографија или видео записа на еmail czkdeciji@gmail.com. Додела награда организована је у порти Цркве Светог Максима Исповедника, на Велики четвртак.

На самом почетку, малишане, њихове родитеље и све чланове црквене заједнице поздравио је свештеник Иван Филиповић:

– Да заблагодаримо Господу што нам је омогућио да ове године можемо да се окупимо у Цркви поводом ове традиционалне манифестације, која сваком детету чини велику радост. Организовање оваквих догађаја најмлађима обичаји постају ближи, а учење кроз игру деци помаже да веру заволе и прихвате још од најранијег доба.

 

Директорка Центра за културу „Костолац“ Јелена Шаманц, истакла је да су сва деца била креативна и да ће ова установа наградити сав њихов труд, како би им улепшао предстојеће ускршње празнике лепим и вредним наградама. Додала је и да се ова манифестација у Костолцу одржава од 2015, са циљем неговања културе и обичаја нашег народа и промовисања породичних вредности. На тај начин најмлађи се упознају са традицијом највећег хришћанског празника.

На конкурсу је учествовало око педесеторо малишана узраста од 4 до 12 година. Жири, који су чинили спонзори и комисија Центра за културу „Костолац” имао тежак задатак да одабере најкреативније.

У категорији од 9 до 12 година, прво место је освојила Светлана Пајкић, друго Лука Илић и треће Магдалена Шкрињар.

У категорији од 4 до 9 година, најуспешнија у украшавању јаја је Неда Стевић. Другонаграђена је Јања Младеновић, док је треће место завредео Лазар Ђорђевић.

Награђени у осталим категоријама су: најшашавије јаје – Ђорђе Тодосијевић; најсјајније јаје – Сава Симић; најнеобичније јаје – Вишња Симић; најмодерније јаје – Даница Јовановић; најмаштовитије јаје – Сташа Ропкић; најшареније јаје – Срна Дамњановић; најсмешније јаје – Марко Перијан.

 

 

 

 

 

 

 

Малишанима су уз вредне поклоне додељене и дипломе, а свим учесницима захвалнице и утешне награде. За уручење били су задужени директорка Центра за културу “Костолац” Јелена Шаманц, чланица Већа Градске општине Костолац Маријана Божић и свештеник Иван Филиповић.

Овом ускршњом манифестацијом организатори су и ове године успели да приближе деци овај велики хришћански празник и науче их да уживају у њему поштујући вредности православне вере.

Share.

Comments are closed.

Skip to content