2019-10-11T14:31:34+02:00 11. октобра, 2019. 14:31 |

У Костолцу о новим улагањима ЕПС-а и заштити животне средине

У Огранку ТЕ-КО Костолац одржана је данас конференција „Инвестиције и заштита животне средине – приоритети ЕПС-а“.

Конференцију је отворио Милорад Грчић, в.д. директор „Електропривреде Србије“ нагласивши да се последњих година много улаже у проширење енергетских капацитета и да сваки нови инвестициони пројекат обухвата и мере заштите животне средине. У последњих 15 година ЕПС је уложио око 350 милиона евра у пројекте којима се унапређује квалитет ваздуха, воде и земљишта :

-Костолац јесте један од најважнијих огранака унутар електропривреде . Све што смо наследили захтева стандардизацију и проширење капацитета. Због тога много новца улажемо у електропривреду чији је стуб производња угља у Дрмну и Колубари. Угаљ из Дрмна је база изградње блока Б3 који је највећа инвестиција ЕПС-а вредности 613 милиона евра. Ову, као и друге инвестиције у ЕПС-у прате улагања у заштиту животне средине.

Милорад Грчић је навео да се пројекат одсумпоравања ради и за термоелектране „Никола Тесла“ у Обреновцу и у Дрмну и да се у то улаже 716 милиона евра.

Дејан Милијановић, извршни директор за техничке послове производње угља у ЕПС-у као приоритете пословања је навео стабилност, управљање квалитетом, повећање ефикасности, повећање рентабилност и еколошка заштита. Рекао је да је стратешки пројекат за ЕПС отварање западног поља копа Костолац код Дубравице.

О функционисању и инвестицијама у производњу електричне енергије у блоковима А1, А2, Б1, Б2, као и и изградњи новог блока Б3 у Дрмну снаге 350 мегавата и улагањима у заштиту животне средине на конференцији „Инвестиције и заштита животне средине – приоритети ЕПС-а“, говорио је Ненад Марковић, директор за производњу електричне енергије Огранка ТЕ-КО Костолац.

Детаљније у наредном броју недељних новина браничевског округа „Реч народа“.