-Удружење „Креативни Роми“ је, 8. априла, на свечан начин обележило Дан Рома

             Један од најзнaчајнијих датума у ромској историји, 8. април, прихваћен је за Светски дан Рома. Свечаност поводом дана када је у Лондону одржан Први конгрес Рома 1971. године у Градској општини Костолац организовало је Удружење „Креативни Роми“. На сверомском конгесу у Лондону усвојена су иначе, обележја припадника ромске заједнице где год у свету живели, застава, химна „Ђелем, ђелем“ чији стихови описују живот Рома обележен трагањима и путовањима, као и сам назив Ром  што значи човек.

            Управо химном Републике Србије „Боже правде“ и ромском „Ђелем, ђелем“, започела је свечаност у костолачком Дому културе којом је обележен 8. април.

 Своје суграђане, припаднике ромске националне заједнице као и госте међу којима су били председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председица Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек, председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић, чланови Већа и представници установа и институција и организација цивилног друштва, имам џамије „Нур“ Костолац поздравио је Реџеп Алијевић, председник Удружења „Креативни Роми“. Свим Ромима је на матерњем језику честитао празник, а о њиховом садашњем положају је рекао:

-Роми имају проблеме у свим сегментима живота и зато је веома важно да се укључе у све друштвене токове. Важан циљ за Роме и Градску општину Костолац је развој инфраструктуре у свим махалама у којима живе Роми, јер је то основни услови за побољшање живота. Када буду завршени радови на изградњи канализационе и водоводне мреже у Костолцу, моћи ћемо да се похвалимо целој Србији да смо једини који уживају у свеобухватној инфраструктури.

Алијевић је отвореним дланом подигнуте руке поздравио припаднике ромске заједнице речима да је „то поздрав јер се остварио сан да се свуда у свету слави ромски дан“.

Саша Павловић

                                                         Креативни Роми

 Удружење „Креативни Роми“ је најстарије удружење у Костолцу и зачетник је ромског активизма. Циљ Удружења је да подигне грађанску свест Рома, као и побољшање њиховог положаја и услова живота. Велика пажња обраћа се на образовање, здравство, становање и запошљавање.

                                          РОМИ НЕОДВОЈИВИ ДЕО ЗАЈЕДНИЦЕ

Обраћајући се 8. априла на свечаној академији, председник ГО Костолац, Серџо Крстаноски је рекао да се тог дана нису састали само да би указали на богатство ромске културе и обичаја, традиције и језика, писма, него пре свега како би указали на услове у којима Роми живе и са каквим проблемима се суочавају:

– Градска општина Костолац и Град Пожаревац су пример одговорне локалне власти али и одговорних Рома. Роми су укључени у све сфере друштвеног живота, од извршне до законодавне власти, укључени су у образовање, здравствени систем што је веома важно. Град Пожаревац и ГО Костолац последњих неколико година раде на стварању бољих и квалитетнијих услова за живот свих грађана. Радимо на равномерном развоју сваког дела општине, како центра тако и перфирених делова попут насеља у Костолцу, Канала, Колишта и Дидиног насеља и додао:

-Данас можемо бити поносни јер смо направили помаке у свим сегментима живота Рома. Посвећени смо здравственој и социјалној заштити, образовању и васпитању. Посебан сегмент је запошљавање ромске деце у костолачким предузећима. Доста Рома ради у привредним друштвима РИО, „Костолац услуге“, ПРИМ, Центру за културу, Градској општини Костолац како би поправили животни стандард. Велику подршку пружамо ромским удружењима који делују на овој територији и са којима имамо одличну сарадњу. Отварање Канцеларије за ромска питања умногоме је помогло да се чују и решавају проблеми са којима се Роми суочавају данас.

Крстаноски је нагласио да је Костолац доказ да су Роми неодвојиви део друштва:

-Као одговорна локална самоуправа наставићемо са пружањем интензивне подршке припадницима ромске заједнице како би унапредили и у наредном периоду побољшали услове живота. Роми су део ове заједнице, уважени су и прихваћени. Исто се очекује од њих, да се укључе у све поре друштва јер је сарадња неопходна ради спречавања дискриминације.

                                               Инфраструктура за ромска насеља

 

            У Костолцу се управо завршава инвестиција вредна стотину милиона динара. Реч је о изградњи канализационе мреже у три ромска насеља, Каналу, колишту и Дидином селу. Мрежа се радила за 26 улица укупнедужине 6,5 километара.

Завршетком водоводне мреже у Хајдук Вељковој улици и Улици Краља Петра комплетираће се потпуно и водоснабдевање. Уз даљинско грејање којим је покривен цео Костолац комунална инграструктура је доступна свима и омгућава квалитетне услове живота.

Иза комуналне инфраструктуре остаје да се у потпуности уреди путна инфраструктура, рекао је председник ГО Серџо Крстаноски и навео да је део радова на асфлатирању улица у ромским насељима већ почео. За најмлађе су на Каналу и Дидином насељу постављена дечија игралишта са гуменом подлогом и справама.

 

                                                                  ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ПРИОРИТЕТ

Саша Павловић, градоначелник Пожаревца је навео да се у изразито

мултинационалној средини обележава Светски дан Рома и да је чињеница да овде нема подела:

-Заједно радимо, прослављамо, заједно се хватамо у коштац са проблемима желећи да отворимо подједнако добре услове за живот на сваком делу територије града Пожаревца и Градске општине костолац. Упркос томе, свесни смо да постоје потешкоће које посебно притискају припаднике ромске националне мањине и мислим да смо последњих година ипак успели да их у значајној мери ублажимо. Социјални проблеми који свакоме најтеже падају, имају дугорочно само једно решење, а то је образовање. Све наше снаге, раме уз раме са организацијама које се баве питањем Рома, улагаћемо да инспиришемо што већи број ромске деце да се образују. Само едукацијом можемо разбити зачарани круг сиромаштва и незапослености, досегнути висине за које је свако дете способно. Узграђујући наш град, гледајући ка напред како постаје модеран и по мери својих грађана, свесни смо да су главни у ланцу прогреса наши људи.

Свечаност у Костолцу поводом Светског дана Рома употпуњена је културно уметничким програмом којим је представљено богатство ромске културе и обичаја.

                             Пријем за представнике ромских удружења

 

Поводом 8. априла, Светског дана Рома, предстаници ромских удружења посетили су ГО Костолац. Председник Градске општине Серџо Крстаноски је тим поводом изјавио:

-Ми смо доказали да су Роми у Костолцу неодвојиви део друштва. Као одговорна локална самоуправа наставићемо и даље са пружањем интензивне подршке припадницима ромске заједнице како би им и у наредном периоду још више побољшали услове живота.

Роми у посети Градској општини

Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content