2021-04-08T15:05:38+02:00 8. априла, 2021. 15:05 |

У Костолцу: Обележен Међународни дан Рома

У Костолцу је данас у организацији Невладине организације „Креативни Роми“, испред Канцеларије за ромска питања, обележен Међународни дан Рома – 8. април, у спомен на први Светски конгрес ромских представника, који је пре равно педесет година одржан у околини Лондона. Тада је одлучено о ромској химни, песми „Ђелем, ђелем“, као и о застави за коју је одабрана плаво – зелена двобојница са црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и сталних миграција Рома.

Честитајући Међународни дан Рома, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски је апострофирао одличну дугогодишњу сарадњу са ромским удружењима и  Канцеларијом за ромска питања, истакавши да се сви налазе на истом задатку, а то је да се обезбеде квалитетнији услови за живот ромске заједнице.

-Осми април је дан када треба да сумирамо шта смо све урадили за ромску националну заједницу у претходним годинама, али и да изнесемо планове за наредни период. Оно што смо радили и што планирамо да наставимо, јесте изградња капиталних пројеката, попут фекално – канализационе мреже на Каналу, Колишту и Дидином насељу у вредности од преко 105 милиона динара. Константно радимо на решавању проблема инфраструктуре у ромским насељима и наставиће се са улагањем у топлификацију, као и са ширењем водоводне и канализационе мреже и асфалтирањем путева. И у наредном периоду помагаћемо ромску заједницу у решавању њихових основних животних потреба, као што је запошљавање, упис деце у предшколски програм, основну и средњу школу,  рекао је Крстаноски.

Члан Већа ГО Костолац задужен за социјална питања, невладине организације, цркве и верске заједнице Бајрам Морина истиче да је Светски дан Рома установљен са циљем да се укаже на значај и вредности ромске културе и подигне свест о проблемима са којима се Роми суочавају.

 -Град Пожаревац и Градска општина Костолац проблеме Рома решавају на дневном нивоу и то показују резултати и многобројне активности које смо спроводили у претходном периоду. Круна свега тога јесте и изградња канализационе мреже у 23 улице  од којих се највећи број налази у ромским насељима, а то је био један од највећих проблема које су Роми сами дефинисали приликом анкетирања. Почетком ове године градска Скупштина усвојила је Локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња који је буџетиран са 3,5 милиона динара. Та средства ће бити распоређена за пројекте невладиних организација како би се решавали неки од приоритета, а то су првенствено образовање, запошљавање, становање, социјална и здравствена заштита, нагласио је Морина.

            Председник НВО „Креативни Роми“ Реџеп Алијевић рекао је да ово удружење има за циљ подизање грађанске свести код Рома и побољшање положаја и услова живота ромске националне мањине.

-Велику пажњу обраћамо на образовање, запошљавање, становање и здравство, сегменте у којима Роми имају проблема и зато је битно да се укључе у све токове живота, казао је Алијевић.

Од администратора Канцеларије за ромска питања Азире Ахмети сазнајемо да је Канцеларија основана 2014. године и да од тада, уз подршку локалне самуправе, помаже Ромима у решавању многобројних административних проблема.

                                                                                                                        Д.Динић