Књижевна остварења Валентине Вање Дабић представљена су пред костолачком публиком у петак, 10. фебруара, у Библиотеци, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.

Како је нагласила, жељу да отргне од заборава свој завичај и да са читаоцима подели осећања, испунила је када је написала књиге „Од млека па довека“ (Књижевна омладине Србије) „Последњи хомољски горштак“ (Нова поетика) и „Аманет“(Мајдан).

Валентина Вања Дабић прочитала је неколико песама из књиге, на опште одушевљење публике, која се укључивала у разговор и исказивала утиске. Модератор вечери била је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, која је са ауторком разговарала о њеном стваралаштву и животу.

Књига „Од млека па довека“ говори о једном делу ауторкиног детињства и појави из седамдесетих година, када је пуно наших људи отишло за иностранство, трбухом за крухом. Кроз књигу даје нови увид у живот и одрастање деце на селу, без родитеља, са бакама и декама, пошто је и сама била једно од те деце.

Остварење „Последњи хомољски горштак“ говори о животу ауторкиног деде, о хомољском крају, који је познат по богатом фолклору, обичајима, по магичним причама, у којима се помињу виле, змајеви и закопана блага, уз провлачење проблема све празнијих српских села.

„Аманет“ је књига родољубивих, породичних и песама посвећених ауторкином завичају, Хомољу.

Валентина Вања Дабић рођена је 1971. године, у Петровцу на Млави. Детињство је провела у планинском селу Рибаре, у Хомољској котлини, младост у Пожаревцу, а већ годинама живи у селу Лугавчина, код Смедерева. Учесник је многих домаћих и међународних поетских такмичења и добитник је бројних признања. Годинама је била члан удружења жена „Прело“ из Лугавчине и бавила се промовисањем народне традиције. Ради у болници у Пожаревцу.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content