Једанаесто регионално Саветовање пчелара Браничевског округа „Знањем без граница“ одржано је у Костолцу у недељу, 12. фебруара. Организатор саветовања, које је судећи по учесницима и ове године имало међународни карактер, је било Удружење пчелара Пожаревца. Одржавање Регионалног саветовања пчелара помогли су Буџетски фонд за пољопривреду Града Пожаревца и Градска општина Костолац.

 Учеснике овог едукативног скупа, предаваче који су стигли из Хрватске, Северне Македоније и Републике Српске као и госте братског Удружења из Темишвара у Румунији, поздравио је председник Удружења пчелара Пожаревац Дејан Стефановић. Стефановић се захвалио и локалним самоуправама у Пожаревцу и Костолцу:

            -Без помоћи ми не бисмо могли да организујемо скуп ових размера. Зато је прилика да пошаљем поруку свима, да ако желе да буду здрави, треба да се баве пчеларством, јер оно чува имунитет и добро расположење.

  У име домаћина пчеларима се обратио председник Градске општине  Костолац, Серџо Крстаноски, који је, између осталог, рекао:

            -Част је за нас што се Регионално саветовање пчелара и ове године одржава у Костолцу. Поздрављам и госте из иностранства који својим учешћем подижу ниво саветовања. Удружење пчелара Пожаревац је једно од најорганизованијих у нашој земљи и окупља преко 300 произвођача са више од 15.000 кошница. Више од девет деценија чланови овог Удружења констатно се усавршавају и имају све боље резултате захваљујући новим технологијама. Најважнији резултат је квалитет меда и других пчелињих производа.

Председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић,  подсетио је значај пчеларске организације:

            -Удружење је годинама уназад једно од најмасовних у Србији и заузима веома важно место са сличним за Пожаревац. Мед и производи од меда и те како имају разлога да добију места на нашим трпезама, нарочито ако мислимо на здраву исхрану, јер је мед   храна и лек.

            Први предавач на Саветовању „Знањем без граница“ био је dr sci Златко Томљановић из Хрватске који је говорио о утицају климатских промена на технологију пчеларења и болестима пчела.

О протеинској исхрани пчела у промењеним климатским условима предавање је одржао мр пољопривреде Благојче Најдовски из Северне Македоније. Своје искуство на Регионалном саветовању у Костолцу поделио је и Бојан Нешковић из Републике Српске говорећи о генетици матица и вештачком осемењавању.

            У време одржавања саветовања испред Дома културе у Костолцу приређена  је изложба кошница продајног карактера.

                                                                                             Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content