У оквиру традиционалне „Акција за здавље“ у Костолцу је прегледано шездесет грађана у року од два сата. Реч је о активности која се годинама уназад организује поводом октобра – Месеца старих лица и у оквиру које се мере крвни притисак, шећер у крви и дају здравствени савети.

Носиоци су Градска општина Костолац, костолачки Огранак Дома здравља Пожаревац и Организација Црвеног крста Пожаревац.

Здравствени радници су превентивне прегледе вршили у градском парку, првог новембра, у времену од 9 до 11 сати. Подсећамо да је акција била заказана недељу дана раније, али је одложена за први новембар због кише.

Пејовић, др Шутовић и Стокић

Руководилац костолачког Дома здравља др Борка Шутовић, нагласила је да је циљ да се скрене пажња на проблеме са којима се старија популација суочава и додала:

– Бригу о старима не водимо само данас, већ свакодневно, али је Месец старих лица период када се на то посебно скреће пажња. Према статистичким подацима, Србија је једна од најстаријих земаља у свету, са просечном старошћу од 43,5 година.

– На процес старења, поред наследних особина, утичу и спољашњи фактори као што су повреде, акутне и хроничне боилести, неправилна исхрана, недовољно кретање, штетне навике и слично. Старија популација најчешће обољева од болести крвних судова, болести респираторног система, локомоторног система, малигних оболјенја, депресије, деменције, шећерне болести, болесто ока. Сва та обољења могу довести до смањеног степена телесне способности. Међутим, одређен начин живота може смањити ризике од оболевања и омогућити виталност током старења.

– Зато бих апеловала да се, на првом месту, избегава стрес, да се практикује правилна исхрана, што више умерене физичке активности, уколико за то нема медицинских контраиндикација, да се редовно користе терапије и посећује изабрани лекар, препоручила је др Шутовић.

Најстарији остају један од приоритета

Члан Већа Градске општине Костолац задужен за здравство Рајко Пејовић нагласио је да је брига о најстаријима један од приоритета Градске општине и додао:

– Октобар је посебно посвећен најстаријима. Циљ организовања превентивних прегледа овог типа је да се што лакше и брже провери здравствено стање и да грађани добију стручне савете. Такође, желимо да допринесемо подизању свести старијих суграђана о томе колико су важни превентивни прегледи, јер директно утичу на дужину њиховох животног века. Желимо да се постарамо да се за убудуће успостави систем који може да подмири све потребе најстаријих, јер су они веома битни за своје породице, али и за локалну самоуправу. Наставићемо да подржавамо све акције ове врсте јер желимо да наши најстарији суграђани буду здрави

– Осим ове акције, Градска општина Костолац издваја и одређена финансијска средства намењена најстаријима. Имамо Удружење пензионера и Удружење инвалида рада, за која смо ове године издвојили укупно 1,5 милиона динара, рекао је Пејовић.  

Стручни сарадник за програмске активности Црвеног крста Пожаревац Марина Стокић нагласила је да Организација Црвеног крста током целе године води рачуна о старијим суграђанима и додала:

– У просторијама Дома Црвеног крста се сваког петка, од 8 до 10 часова, могу измерити крвни притисак и шећер у крви. Имамо сервис „Помоћ у кући“ и 15 геронтодомаћица које брину о 76 корисника. У октобру, Месецу старих, интензивирамо одређене активности како бисмо што више скренули пажњу на наше најстарије суграђане.

Испред Градске општине Костолац Акцији су присуствовали председник Градске општине Серџо Крстаноски, чланови Већа Срђан Радовановић, Рајко Пејовић, Миладин Радомировић и помоћница председника Градске општине Маја Здравковић.

            А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content