2020-12-16T14:14:52+01:00 16. децембра, 2020. 14:14 |

У Ковид болници у Пожаревцу: На лечењу 201 пацијент

У Ковид болници у Пожаревцу тренутно је на лечењу 201 пацијент са симптомима корона вируса, од којих чак 197 из Браничевског округа.

Током јучерашњег дана било је 15 пријема и 16 отпуста. Сви пацијенти су у тешком стању, клиничка слика је тежа већ приликом пријема у болницу.

Тренутно је заузето 19 респиратора, пет пацијената је интубирано, док је 14 на неинвазивној вентилацији (НИВ). Сва кисеонична места су заузета.

У претходна 24 сата у ковид зони преминуо је један пацијент из Пожаревца – мушкарац рођен 1950. године, код кога је потврђен корона вирус.

На данашњи дан 157 запослених у Општој болници налази се на боловању услед инфекције или у изолацији због контаката са оболелима. Тренутно је ковид позитивно 60 здравствених радника, а још 56 њих чека негативан тест ради повратка на посао.

Међу немедицинским радницима тренутно је инфицирано 12 запослених, плус 29 њих се од раније налази на боловању или изолацији.

Нико од запослених у овом тренутку није на болничком лечењу.

Капацитети болнице су пуни, а притисак и даље не попушта. Како би у доста ослабљеном кадровском стању успели да сваком пацијенту обезбедимо место и адекватно лечење и негу, здравствени радницима потребни су помоћ и разумевање суграђана.

Једино поштовањем свих мера и одговорним понашањем, можемо се изборити са вирусом и не угрозити ничији живот. Поготово је ово важно у сусрет највећој крсној слави и новогодишњим празницима. Уколико би тада дошло до опуштања и појачаних контаката, последице би биле далекосежне, а здравство додатно десетковано. Из тог разлога запослени у пожаревачкој Општој болници моле за озбиљност и примерено понашање грађана у складу са актуелном ситуацијом.