Традиционално, 14. октобра на Дан ослобођења Малог Црнића,  положени су венци на спомен обележје страдалим жртвама у Другом светском рату. Венце су положиле делегације Општине Мало Црниће, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и СУБНОР-а.

Минутом ћутања, одата је пошта, свима који су своје животе узидали у темеље слободе и мира.

Директорка Библиотеке Данијела Божичковић Радуловић је, у част палих бораца, говорила  песму „Вечној Србији“, Јована Дучића. Председник општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић поручио је:

-Слобода је срце човеково. Поље родно и очињи вид. Нико не сме пушком на слободу. Нити људе пушком уза зид. Ово су речи које се налазе исписане недалеко одавде, налазе се на споменику Туђинцу, то је остављени аманет, то је порука јасна и света, то је водиља и заклетва, наша истина и наша обавеза. Пише  још и то да је са подручја наше општине 1985 бораца приступило борби за слободу борећи се против непријатеља до ослобођења наше земље, у тој борби пала су  463 бораца, а 16 бораца  носиоци су споменице 1941. И јасно је да није све записано, јасно је да је много имена остало нигде забележено као да нису постојали, остали су без наследника, лоза им се угасила, а криви су били само зато што нису били спремни да прихвате ропство. Душманину криви, а нама јунаци, нама подсећање и легенда, јер су својим јунаштвом утабали пут у слободу и нама показали да се за слободу даје оно највредније, живот, јер то је цена за слободу, рекао је Антонијевић и додао:

-Ми се надамо и чврсто верујемо да ће се сви тренутни проблеми у свету решавати у миру и дипломатијом, да ће преовладавати здрав разум и брига о људима. Зато са овог места позивамо на јединство и слогу, да се фашизам никада више не деси, да мир траје на овим просторима, а ми се поносно сећамо наших предака, кажемо слава им  и вечно хвала нашим ослободиоцима, слава и хвала свим погинулима у ослобођењу наше земље и ослобођењу Малог Црнића.

                                                                                                                                                   З.С.

Share.

Comments are closed.

Skip to content