Свечаном седницом Скупштине општине, 14. октобра обележен је Дан ослобођења и Дан Општине Мало Црниће. Честитајући празник грађанима, председница СО Горанка Стевић је на свечаности подсетила да се Дан Општине слави 67. пут, а да је од ослобођења у Другом светском рату до данас прошло 78 година.

Гости на свечаности

 -Овог дана, као и сваке године одајемо дужно поштовање свим жртвама, које су дале оно најдрагоценије, своје животе за слободу. Ова Скупштина доследно својим обећањима истрајава у остварењу циљева, показује нормативну ефикасност, доноси акта која су од непосредног значаја како за институције, установе, јавна предузећа и организације, тако и за наше грађане. Све што смо као Скупштина општине чинили, била је непосредна потреба и интерес наше локалне заједнице. СО Мало Црниће као највиши орган локалне самоуправе, креира правни и политички контекст свакодневног живота, али исто тако пројектује дугорочне оквире за функционисање наше заједнице, за њен развој и будућност, савесно и одговорно обављајући свој задатак, уочавајући изазове и предвиђајући нове околности. Квалитете које стављамо на чело наше празничне листе јесу политичко јединство које се манифестује у раду Скупштине, а демонстрира кроз ефикасан рад, уштеду времена и рад у најбољем интересу грађана, као и добром сарадњом, међусобним разумевањем и позитивном  комуникацијом са јавним установама, предузећима и институцијама, као и са Републиком. Жеља и циљ овог руководства је да свакодневним напорима и победама, како великим, тако и малим, настоји да општина Мало Црниће са својих 19 насеља постане боље место за живот, казала је Стевићева.

Председник Општине Малиша Антонијевић, обраћајући се присутнима истакао је да је 14. октобар важан датум и прилика да се изврши ретроспектива планираних и реализованих послова, као и награде они који су то својим залагањем заслужили.

 -Можда би акценат требао да буде на инфраструктури, али је то само део мозаика који чини функционисање општине и можда је то оно прво видљиво, али је наша заједничка жеља да на првом месту буде човек, грађанин наше општине који ће поред оног визуелног осетити и функционисање општине кроз многе друге погодности које смо му омогућили доносећи разне одлуке на основу којих остварује право на различите субвенције, казао је Антонијевић.

Октобарске награде уручио је Малиша Антонијевић

Он се осврнуо на најзначајније пројекте који су у плану за реализацију, издвојивши изградњу водовода у Кули и наставак радова на изградњи, опремању и повезивању бунара за водоснабдевање у Божевцу. Покренута је јавна набавка за одржавање депоније у Салаковцу, у 12 насеља је реализовано асфалтирање улица, у 4 насеља се исто тренутно спроводи, уз појачано одржавање путева. Завршена је реконструкција крова у Великом Селу и очекује се наставак радова на згради локалне самоуправе у овом насељу, ради се и уређење Дома културе у Забреги, у току је чишћење гробља у Шапину. Кроз разне видове конкурса додељиван је новац удружењима грађана за разне намене, кудовима, црквама и верским заједницама. Суфинансиране су мере енергетске ефикасности као што су замена спољних прозора и врата, набавка котлова, топлотних пумпи и соларних колектора, као и уградња соларних панела.

-Као и до сада циљ нам је побољшање живота на територији општине, те се наведено трудимо да постигнемо кроз размену мишљења са нашим суграђанима, јавне расправе и ослушкивањем жеља и потреба наших грађана. У оквиру подршке пољопривредницима увели смо нову меру која подразумева субвенционисање куповине машина, опредељивали смо средства за студентске стипендије, побољшање услова и капацитета у Дому здравља. Кроз програм Локалног економског развоја опредељено је 10 милиона динара за куповину опреме, а ову погодност је искористило 12 предузетника. Развој културе, неговање и увиђање значаја истог представља право благо које једна општина може да поседује. Трудили смо се да културне и спортске манифестације буду одржане на највишем могућем нивоу и можемо се поносити посећеношћу и квалитетом пруженог садржаја. Настављено је и инвестирање у развој спорта, пружена је помоћ најугроженијим грађанима, додељена су ауто седишта родитељима малишана. За потребе Комуналног предузећа набављен је нови камион. И у наредном периоду наставићемо са радом, трудом и залагањем не бројећи сате проведене у служби грађана, већ ћемо уложити сву нашу вољу, жељу и снагу, знање, не би ли створили бољи живот и економски просперитет свих грађана. Свакодневним напорима настојимо да општина постане значајан привредни и културни центар, да остане општина са добрим и гостуљубивим људима, да вратимо сјај нашим селима, сачувамо природу у којој грађани могу уживати, закључио је Антонијевић.

                                                          ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА

За изузетне резултате постигнуте у развоју и унапређењу општине, Октобарске награде у виду плакете, председник Општине Малиша Антонијевић уручио је: Банци Поштанска штедионица, за успешну пословну сарадњу; Фудбалском клубу „Слога 1945“ из Великог Села, за остварене резултате и унапређење спорта; Мирјани Милошевић из Божевца, за дугогодишњи рад и залагање у области руковођења, васпитања и рада са децом; Радици Николић из Малог Црнића, за развој предузетништва и допринос друштвеном животу локалне заједнице; Марку Богићу из Црљенца, за остварене резултате у пољопривредној производњи.

У име награђених на значајном признању захвалио се директор Регионалног центра Пожаревац Банке Поштанска штедионица Марко Павловић, који је нагласио да је ова награда додатни подстицај али и обавеза да се настави одговорним и сигурним корацима ка будућим успесима и заједничком напредовању.

 -За нас у Банци Поштанска штедионица Октобарска награда је још једна потврда рада и залагања запослених у нашој и вашој банци, који су у сваком тренутку свесни улоге и значаја који банка као државна банка која постоји и континуирано ради већ више од једног века, има за клијенте државу и друштво, рекао је Павловић.

Књижевну награду Љиљани Павловић Ћирић уручила је Горанка Стевић

Између 40 књига песама које су пристигле на овогодишњи књижевни конкурс, стручни жири у саставу: Данијела Божичковић Радуловић, Зорка Стојановић и Радица Павловић, одлучио је да књижевна награда „Србољуб Митић“ за 2022. годину припадне Љиљани Павловић Ћирић из Сталаћа, за збирку песама „Благо царице Радованице“, у издању Поетикума из Краљева.

Свечаности су присуствовали народни посланици Лепомир Ивковић, Верољуб Арсић и Наташа Ивановић, представници општина браничевског округа, цркве, војске, полиције, судства, тужилаштва, здравства, културе, школа, директори предузећа и установа, чланови Општинског већа, одборници…

                                                Текст: Д.Динић

                                                Фото: В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content