2018-10-24T09:51:55+02:00 24. октобра, 2018. 09:51 |

У МАЛОМ ЦРНИЋУ: Сто три године битке на Врањевцу

У Општини Мало Црниће обележена  је 103. годишњица битке на Врањевцу. Гост Општине овим поводом био је Милорад Вељовић, изасланик председника Републике Србије, који је са Гардом Војске Србије положио венац председника Републике Србије на споменик палим борцима. Венце су положили и представници Општине Мало Црниће,  СУБНОР –а Општине, Браничевског управног округа и други.

Председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, подсетио је да је прошло је сто три године од битке на Врањевцу, али да време није учинило да се забораве хероји који су овде пали.

-Сећамо се и свих битака које су храбри српски војници водили и сећамо се јунаштва које су показали. Памтимо их и помињемо, као и њихову жртву коју су дали за одбрану свог народа. Историјске чињенице ове битке су добро познате, зато смо данас усмерени на јунаштво народа нашег краја, рекао је Антонијевић и додао да је српски народ много кроз историју страдао,  али да је увек изнова обнављао своју државу из пепела.

-Никада српски војник није освајао, већ је гинуо бранећи слободу, веру, бранећи своју отаџбину. Велики рат је велики због жртава током њега, а велику жртву је поднео српски народ. У њему је заувек изгубљена једна трећина тадашњег становништва. Вероватно би те последице и жртве биле још веће и бројније да на самом почетку рата није било храбрих јунака који су бранили сваки педаљ земље, правећи тако одступницу за цивиле, рекао је председник Општине мислећи и на битку на Врањевцу када је на територији Браничевског округа изведен  један од главних напада на почетку Првог светског рата, у ноћи између 18. и 19. октобра.

            У част свим јунацима са ових простора који су дали своје животе за отаџбину, подигнуто је спомен обележје, које се из године у годину дограђује и на које су и овог 18. октобра положени венци.

-То је наша дужност и најмање што можемо да учинимо да узвратимо нашим палим херојима. Историја ће се још писати, али надам се не овако крваво, каква је наша досадашња, уз велике жртве нашег народа. Нашу децу морамо учити толеранцији, сукобе решавати дипломатијом, али увек остати поносни и подигнуте главе и никоме не дозволити да наруши српство на овим просторима. Јер ово је наша родна груда, ово је наш Стиг, ово је Србија. Зато смо данас ту, да одамо почаст свима њима који су пали бранећи родну груду.Не смемо заборавити на наше јунаке никада, ни јунаке из битке на Врањевцу, ни оне у свим ранијим и каснијим биткама. Јер то је наша историја, то је цена наше слободе и то је нешто о чему треба да учимо нашу децу. Они, наши хероји су отишли у царство небеско, слободно и плаво, да би нама омогућили овоземаљско, рекао је председник Општине Малиша Антонијевић.

Горан Дачић, заменик председника Општине и председник  Удружења потомака ослободилачких ратова 1912.  и 1920. за Општину Мало Црниће истакао је да је обележавање 103 године од крваве битке на Врањевцу  одавање почасти јунацима који су положили своје животе бранећи отаџбину.

-Ми Срби, који смо једном изгубили отаџбину, јели горак, изгнанички хлеб и окусили сву раскошну свирепост судбине, знамо да се љубав према отаџбини не може ни степеновати, ни замењивати. Отаџбина се воли више од свега и изнад свега. Из тог разлога, на овом светом месту, изграђен је величанствени споменик у част и славу 23.560 страдалих официра, војника и цивила. Имена са краћом биографијом, уписана су у Српски ратни поменик, сачињен од 4 књиге, које су заливене воском и уграђене у споменик. Током протеклих година, Удружење потомака ратника је руководило изградњом споменика, уз учешће свих општина Браничевског округа, добротвора, предузетника и других појединаца. Највећи допринос и помоћ у изгрдњи пружила је Општина Мало Црниће, рекао је Дачић и додао да је међувремену изграђена палионица свећа са надстрешницом, а да се у наредном периоду нада прикључивању на електро мрежу, као и асвалтирању прилазних путева.