2021-02-01T23:32:19+01:00 2. фебруара, 2021. 10:40 |

У Националном савету Словенаца: Чомић и Вербич о сарадњи и попису

Национални савет словеначке националне мањине први је национални савет који је посетила новоизабрана министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

Представнике Словенаца посетила је 29. јануара, у њиховим просторијама у Београду, на Теразијама. Испред домаћина, госте је поздравио председник Националног савета словеначке националне мањине Саша Вербич и том приликом представио словеначку заједницу у Србији и циљеве Националног савета у текућем мандату.

Указао је на конструктиван допринос припадника словеначке заједнице развоју Србије, као дела српског друштва. Говорио је о пројекту „Знаменити Словенци у Београду“, који је сада доступан и на порталу „Slokult.info“, као виртуелна галерија. Такође је поменуо напоре на очувању осећаја народне припадности код потомака словеначких исељеника, на очувању језика и културе.

Вербич је поводом предстојећег пописа становништва у Србији истакао важност слободног изјашњавања о пореклу и с тим у вези нагласио потребу за већом видљивошћу словеначке заједнице у јавним гласилима и посебно на РТС-у.

Проф. др Маја Ђукановић је говорила о образовању, да се у друштвима Словенаца у Србији учи словеначки језик уз помоћ наставника које је упутило Министарство школства Словеније. Додала је да се настава словеначког језика као изборног предмета у основним школама у Србији организује од 2017. године. На Универзитету у Београду, изучава се на лекторату за словеначки језик, који је уједно и највећи на свету. Такође је говорила о научном часопису „Словеника“ који заједнички издају Национални савет словеначке националне мањине и Универзитет у Београду.

О информисању у словеначкој заједници говорио је Дино Долничар, доцент на Факултету драмских уметности. Истакао је улогу интернета, посебно у овом времену пандемије вируса ковид-19. Указао је на радио подкаст који је отворен на порталу „Slokult.info“, на којем се могу чути информације значајне за чланове словеначке заједнице, али и друге грађане Србије који су заинтересовани за путовање у Словенију.

Председник Одбора за културу Драгомир Зупанц, говорио је о ревији савременог словеначког филма под називом „Дани словеначког филма“, који организују Друштво Словенаца „Сава“ и Национални савет словеначке националне мањине. Такође је указао на значајну продукцију документарних филмова припадника ове заједнице.

Председник Извршног одбора Националног савета Саша Радић, говорио је о одлагању конкурса Националног савета за суфинансирање пројеката и програма у протеклој години због пандемије вируса ковид-19, а потом изнео своја искуства у вези са пописом становништва.

Министарка Гордана Чомић је нагласила да ће улога министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог бити да се мањинама омогући присуство на јавном сервису РТС, посебно у периоду пред попис становништва. Посебно је указала на значај резултата пописа за спровођење даље политике према националним мањинама.

Предсеник Националног савета Словенаца Саша Вербич предложио је министарки Чомић да поводом пописа становништва сними поруку за јавни сервис РТС којом би позвала грађане да се слободно изјасне о свом пореклу. Такође је понудио техничку помоћ Националног савета у реализацији. Министарка је одговорила прихватањем предлога.

Иначе, делегацију Министарства су уз министарку Чомић чинили државна секретарка Олена Папуга, помоћница министра Ивана Антић и шефица кабинета министра Александра Рашковић, док су међу домаћинима, уз председника Националног савета Вербича били потпредседница Националног савета и председница Одбора за образовање проф. др Маја Ђукановић, председник Одбора за културу Драгомир Зупанц, председник Извршног Одбора Националног савета Саша Радић, председник Одбора за информисање Дино Долничар и генерални секретар Националног савета Ивана Мандић.
Р. Н.