2021-01-02T10:30:18+01:00 2. јануара, 2021. 10:30 |

У нову годину са новом инфраструктуром

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЖАБАРИ ЈОВАН ЛУКИЋ

У 2020. години радило се у седишту општине, али и околним насељима. О томе како је протекла година обележена епидемијом ковида 19, као и шта се очекује од наредне, говори први човек Општине Јован Лукић.Да ли сте током минуле  године  успели да реализујете све оно што сте зацртали на њеном почетку?

-Планирани пројекти на територији општине Жабари несметано су реализовани, упркос отежаним условима. Асфалтиране су улице у Миријеву, Свињареву, Полатни и Влашком Долу, укупне вредности око 15 милиона динара које смо обезбедили из буџета Општине, као и  радови на санацији бујичних потока укупне вредности око 1,8 милиона динара. Од овог износа милион динара издвојено је из буџета Општине Жабари, а око 800.000. динара из Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Урађена је и  прва фаза саобраћајнице у Витежеву, пут до тврђаве и видиковца, укупне вредности око 11 милиона динара, од чега је око 9 милиона добијено од Министарства привреде, а око 2 милиона динара је из буџета Општине. Новцем из општинске касе санирани су и локални путеви на територији Општине Жабари, као и изградња пропуста у Сибници и Породину и заштитног зида у Индустријској улици у Симићеву. Асфалтиран је и приступни пут до компресорске станице у Породину, у оквиру изградње магистралног гасовода, који представља приоритет у развоју енергетског сектора Републике Србије. Носилац ове активности је „Гастранс” ДОО. Из буџета општине купљен је трактор са расипачем соли и тракторском даском за чишћење снега, који је предат на коришћење ЈКП „Комуналац”  за чишћење локалних путева и улица на територији општине. 

  -Преко Одељења за пољопривреду, а у оквиру програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине Жабари у 2020. години потписани су уговори о суфинансирању пољопривредних произвођача са територије општине у области сточарства, воћарства и повртарства. Подељени су и пригодни поклони  за све ђаке прваке на територији Општине. У оквиру пројекта „Бољи живот за све” Oпштину Жабари посетио је  шеф сектора за управљање пројектима делегације Европске Уније Мартин Клауке, који је обишао објекат који је преко програма ЕУ ПРО потпуно реконструисан и дат на коришћење Удружењу особа ометених у развоју „Кључ”. Корисницима Удружења створени су услови за рад и несметано функционисање у оквиру Дневног боравка. Општина Жабари је за реализацију овог пројекта добитник похвале за допринос развоју приступачности на својој територији коју додељује Заштиник грађана, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Стална конференција градова и општина. 

Реновирани објекат Удружења „Кључ

-Посебно бих истакао да смо успели да добијемо сагласност Министарства за државну управу и локалну самоуправу за нова запошљавања у Општинској управи, у оквиру које ћемо наставити политику запошљавања „За нашу децу” искључиво са територије наше Општине. За поменуто сам нарочито захвалан министарки Марији Обрадовић на разумевању. 

Како оцењује 100 првих дана нове власти?

-У оквиру другог мандата који смо започели у овој години наставили смо са несметаном  реализацијом пројеката који су планирани у буџету за 2020. годину, као и планирањем нових пројеката за наредни период који ће умногоме допринету развоју наше општине. Поверење грађана које смо добили и на овим изборима доказ је да смо добро радили у претходне четири године, да су то наши грађани препознали и указали нам поверење.

Како се борите са још увек актуелном епидемијом ковида 19?

-Пандемија корона вируса пред нас је ставила изазове са којима смо се по први пут сусрели, али придржавајући се мера и препорука Владе Републике Србије као и добром организацијом успели смо  да нашим грађанима олакшамо период ванредног стања и да им у сваком тренутку изађемо у сусрет. За време ванредног стања формирали смо кол центар који је свакодневно био на располагању грађанима за сва могућа питања и проблеме. У сарадњи са Центром за социјални рад, месним заједницама и волонтерима, којима се овом приликом захваљујем, снабдевали смо наше најстарије грађане са основним животним потрепштинама. Редовно смо дезинфиковали улице по насељима као и зграде и установе. Из буџета Општине издвојена су средства за пакете помоћи који су подељени свим социјално угроженим грађанима, као и пензионерима који имају примања мања од 30.000 динара, затим новчане награде за све запослене у Ковид амбуланти у износу од по 20.000 динара. Општина Жабари тренутно има најмањи број заражених у Браничевском округу, те похваљујем грађане да се придржавају прописаних мера.

Срећна Нова година и Божић!

– Свим грађанима општине Жабари у 2021. години, првенствено желим добро здравље, јер смо у овој 2020. години схватили да нам је очување здравља најважније. Надам се да ће нова година свима донети разрешење кризе изазване  корона вирусом и да ћемо се у што краћем року вратити нормалним животним активностима. Осим доброг здравља свим грађанима желим пуно успеха, просперитета и среће и да у будућности наставимо да стварамо боље услове за живот свих нас.

Колико се средстава очекује у буџету за 2021. годину и какви су планови ?

-Буџет за 2021. годину износи нешто више од 337 милиона динара у оквиру кога су обезбеђена средства за кориснике, како директне, тако и индиректне, као и за различите намене попут комуналне делатности, саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре, образовање, предшколско васпитање, пољопривреде, културе, спорта, социјалне и дечије заштите, заштите животне средине… Највећи део средстава предвиђен је за капиталне пројекте међу којима су санација бујичних потока, ревитализација пољских путева, летње одржавање, израду пројеката, реконструкцију водоводне и путне мреже, израду пројектно-техничке документације за реконструкцију црпног постројења канализације, као и средства за куповину једног теренског возила у ЈКП „Комуналац” Жабари, завршетак пројекта анекса и фискултурне сале у ОШ „Дуде Јовић”, као и за изградњу и уређење дечијег игралишта. 

Да ли су због епидемије обустављене јавне набавке и неки пројекти?

-Епидемија корона вируса променила је живот у читавом свету, па се и ми прилагођавамо  свим мерама које је прописује  Влада Републике Србије и трудимо се да наши грађани што мање трпе због тога. Што се тиче капиталних и инфраструктурних пројеката, они су несметано реализовани и завршавају се у прописаном року. Једино што смо морали да откажемо јесу културне манифестације и промоције пројеката како би заштитили здравље наших грађана. 

Какво је стање у школама за време епидемије?

-Све образовне установе су у складу са прописаним мерама од стране Министарства просвете одрадиле неопходне припреме и план наставе и нову школску годину дочекале спремне. Такође, у складу са планом наставе који су школе одредиле прилагођен је и превоз који Општина организује за све ученике основних школа, као и за средњошколце који путују за Пожаревац, Свилајнац и Велику Плану, а традиционално локална самоуправа обезбедила је пригодне поклоне за све прваке на територији општине Жабари, као и бесплатну кухињу за сву децу од првог до четвртог разреда. 

Како Општина помаже децу и родитеље?

-Општина Жабари из буџета финансира превоз ученика на територији општине као и за средњошколце који путују у Велику Плану, Свилајнац и Пожаревац, затим бесплатну ужину за децу од првог до четвртог разреда, као и за децу из социјално угрожених породица. Ту су и бесплатан боравак у вртићу за треће и свако следеће рођено дете, једнократну помоћ за рођење детета, пригодне поклоне за прваке, вуковце и ђаке генерације, стипендије за студенте, ауто седишта за сву рођену децу, а ове године средства која су била опредељена за новогодишње украшавање преусмерили смо на поклон пакете за сву социјално угрожену децу са територије општине Жабари, тако да ће више од 80 малишана старости до 14 година добити средства у висини од 3.000 динара. 

Општина социјалана давања за угрожене реализују се преко Центра за социјални рад који осим ових услуга пружа и услугу „Помоћ у кући за стара и одрасла лица” у оквиру које 11 геронтодомаћица обилази и помаже преко 80 старих и угрожених лица на територији општине Жабари.

Каква је сарадња са државним институцијама?

-У предходном мандату можемо да се похвалимо одличном сарадњом како са Владом Републике Србије, ресорним министарствима, тако и са свим осталим државним институцијама. Надамо се да ћемо и у будућем периоду наставити да сарађујемо истим темпом и да ћемо заједничким снагама успети да реализујемо све договорене и планиране пројекте, како би нашим грађанима обезбедили још боље услове за живот. 

Р.Н.