2021-07-18T10:13:23+02:00 18. јула, 2021. 10:13 |

У нову сезону са новим еланом

У сезони 2020/2021, пожаревачки српсколигаш „Млади радник 1926“ остварио је циљ – опстанак. У јесењем делу освојено је 17. место (23), а пролећна трка завршена је на 10. месту, са истим бројем бодова (50) колико имају „Таково“ (Горњи Милановац) на 8 и „Мачва 1929“ из Богатића на 9. месту, али са бољом гол разликом.Спортски директор Војислав Бојатовић је у суштини задовољан оствареним, поготово што су млађе селекције видно напредовале.

-Имали смо пред собом задатак да се изборимо за опстанак у Српској лиги „Запад“. Ситуација не би била толико драматична да смо имали јаснију слику, колико клубова треба да испадне и да пласман не зависи само од нас. Причало се да ће пет клубова испасти, а на крају, лигу је напустило чак осам екипа, због реорганизације такмичења. Са 50 освојених бодова, тешком муком избегли смо испадање, каже Бојатовић.

 И опстанак са младом екипом је успех.

-Било је доста промена што се тиче играчког кадра. Некад делује као радикалније решење, међутим увек је потребно подмлађивати тим. Наша екипа била је најмлађа на Западу. На свакој утакмици, у првој постави, имали смо петорицу играча млађих од 21 године и тројицу на клупи. Од осморице, чак шесторица су деветнаестогодишњаци. Свесно смо ишли тежим путем, који смо изабрали, а којим настављамо да идемо. Желимо пуну афирмацију младих талената из нашег омладинског  погона, истиче Бојатовић.

Младост, али и неефикасност стрелаца, разлози су што није освојен још неки бод више.

-Сигурно да је један од главних разлога што нисмо боље пласирани недостатак голгетера. Било је пуно шанси на свакој утакмици, али се промашивало. Тако је пар сусрета завршено ремијем, а требало је да освојимо сва три бода. Дали смо 33 гола и исто толико примили. Као домаћини на Вашаришту нисмо  изгубили ниједну утакмицу и примили смо само један гол. Самим тим, поред добре одбране, да је напад био убојитији, били бисмо много ближи врху табеле. 

За нову сезону неће бити неких промена у играчком и стручном тиму.

-Настављамо сарадњу са досадашњим тренером Жарком Јовановићем. Са играчким костуром тима, односно носиоцима игре из предходне сезоне, такође је постигнут договор о сарадњи и уз неколико појачања са којима смо завршили преговоре, као и са пар играча, по жељи тренера Јовановића са којима још разговарамо имаћемо прави тим.

Школа фудбала и омладински погон су све бројнији и успешнији.

-Тренутно имамо 150 играча у нашим младим селекцијама. Овај број био би и већи због страха родитеља од корона вируса. У школи раде тренери Алекснадар Пајић, а ту су и бивши играчи Вукашин Аврамовић и Ненад Стојићевић које смо прекомандовали из омладинског погона у Школу фудбала Младог радника.

Пионири су све успешнији и квалитентнији.

-Пионирска селекција коју је водио Марјан Марковић освојила је прво место у Подунавској лиги ФС РЗС и наставила такмичење за првака Србије у том узрасту. Нажалост, испали су поразом од крагујевачког Радничког 1923, што не умањује њихов успех у оквиру лиге такмичења. Проблем је што првак не иде у вишу лигу, него се такмичење наставља куп системом, па ће наши пионири и наредне сезоне играти у истом рангу. За новог тренера пионира постављен је Зоран Ристић, који је до сада водио кадете.

Кадети су испали из Прве лиге ФС РЗС

-Кадети су нам играли у јакој Првој кадетској лиги ФС РЗС. Од 18 клубова званично смо испали. Уколико буде реорганизације, надамо се да ћемо задржати место у истом рангу. За новог тренера кадета постављен је Марјан Марковић који је да сада успешно водио пионире, каже Бојатовић.

Омладинци су заблистали.

-Освојено је прво место у Другој Подунавско – шумадијској лиги, изборили смо се за пласман у Првој лиги ФС РЗС. Омладинци су остварили зацртани план, јер су нам поред сениора они били приоритет. За новог тренера у вишем рангу промовисали смо бившег играча Славишу Ђуровића.

Почетком овог месеца почињу тренинзи сениора, а првенство већ 14. августа.

-За наредну српсколигашку сезону, жеље су нам мало веће него што су биле у предходне две године, када нам је императивни циљ би опстанак. Са тимом који имамо и адекватним појачањима, борићемо се да будемо у врху табеле. Уколико све протекне у најбољем реду и уз подршку града Пожаревца, коју смо одувек имали, можда чак нападнемо и сам врх табеле. Требаће нам и мало спортске среће, јер је лига веома јака, наглашава Бојатовић. 

Текст и фото: Раде Сандић