2018-03-12T14:05:49+01:00 12. марта, 2018. 12:58 |

КОЛЕКТИВНИ УГОВОР СА ВРТИЋИМА: У обострану корист

ПОТПИСАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР СА ЗАПОСЛЕНИМА ПУ „ЉУБИЦА ВРЕБАЛОВ“ У ПОЖАРЕВЦУ

 

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и директорка ПУ „Љубица Вребалов“ Марија Бајић, потписали су 12. марта, у Пожаревцу, колективни уговор са представницама два репрезентативна синдиката. Испред Самосталног синдиката Предшколске установе, потписница је председница Слађана Јанковић, а испред синдиката „Независност“ главна повереница Снежана Николић.

Потписивању уговора присуствовали су председник Скупштине Града Бојан Илић,  заменик градоначелника Саша Павловић и чланица Градског већа Весна Пејић.

Обраћајући се медијима, градоначелник Бане Спасовић је рекао да је то „протоколарни догађај суштинске важности“ и додао:

 

 

– Основна улога колективног уговора је да омогући радницима и послодавцима да уређују функционисање радног процеса и односа. За раднике је важно да преко синдикалних организација остваре своја права загарантована Уставом.

До потписивања колективног уговора је дошло након преговора између послодавца, које су представљали градоначелник и директор Установе чији је оснивач локална самоуправа и представника репрезентативних синдиката. Колективни уговор је заснован на Закону о раду, а сада је усклађен  са Законом о основном  систему образовања и васпитања и Посебним колективним уговором за запослене у установама предшколског васпитања. Потписан је, како је речено на заједничком обраћању након потписивања, у обострану корист.

Предшколска установа „Љубица Вребалов“ има 250 запослених радника на неодређено и ангажује још педесетак на основу уговора. У 11 вртића у Пожаревцу, Костолцу и Лучици смештено је 2.109 малишана.

                                                                                               Д.Д.