Неких година већ крајем септембра наиђе хладан талас и укључи грејалице по кућама, клима уређаје да подигну температуру. Ову јесен која стиже за пар дана метеоролози прогнозирају као михољско лето, а део нас се нада да ће зима бити „циганска“, како би се рекло, блага и без много мраза. Михољско лето и блага зима могли би бар донекле да приштеде џепове јер цене огрева скачу како је ово годишње доба ближе. Грејање је скупа работа, рече ми један од саговорника када га питах који огрев користи…

             Електрична енергија је од 1. октобра скупља за 2 одсто, таман на време да се укључе термоакумулационе пећи и разне врсте грејалица. Након летње сезоне рачуни за струју, због веће потрошње неће бити само за 2 одсто виши. Калкулацију је тешко направити као што је тешко протумачити кроз рачун шта се све плаћа. Онима који немају другу могућност за грејање осим струје остаје да покушају да се што рационалније понашају ако им временске прилике уопште дају ту могућност. У међувремену могу да се консултују и које је од нових грејних тела најштедљивије.

Велики број Пожаревљана за грејање ипак, не брине много. Преко 9000 стамбених објеката прикључено је на централни систем топлификације у граду. Топлота стиже вреловодом из костолачких термоелектрана, грејна сезона почиње 15. октобра, по потреби и раније, комодитет је потпун јер нема прекида у испоруци енергије. Ово је најквалитетније и најкомфорније грејање, с тим да неки потрошачи плаћају по утрошку, а неки и даље паушално деле рачуне са комшијама.

Грејање се у Пожаревцу плаћа током целе године – 12 месеци. Рачуни се састоје из фиксног и варијабилног дела. У „Топлификацији“ објашњавају да са почетком грејне сезоне неће доћи до поскупљења али да ће се вероватно извршити корекција у обрачуну фиксног дела и то за 1,5 одсто навише. Прича са рачунима за централно грејање у Костолцу и селима Стари Костолац, Дрмно и Кленовник није иста јер није исти дистрибутер. Пар хиљада потрошача овде ће за грејање плаћати исте износе као и претходних година.

 

                              ОДОШЕ ПАРЕ КРОЗ ДИМЊАК

 

Ко не може да се прикључи на топлификацију мора да ложи котлове или друге пећи на чврста горива сваког дана током дуге зиме. Мора и пепео да избацује што је неопходан, али не баш привлачан посао. Због тога се последњих годину-две многи оријентишу на грејање на пелет, што је, када је ложење у питању најчистије али не и најефтиније. Пелет је у овом трентку скупљи од огрева попут дрва и угља.

Крајем пролећа и почетком лета кубни метар дрва се могао у Пожаревцу купити за 35 евра. Искусни купци су набавку обавили на време. Они који из било којих разлога то нису учинили, сада се суочавају са вишом ценом кубика дрва. На дрвној пијаци испред Лучичке рампе метар багрема се продаје за 40 евра, а продавци за цер траже 45 евра. Багремовина у Пожаревац стиже из Мишљеновца, церовина са Рудника. Ни продавци баш нису задовољни како посао иде. Кажу, дрво је у Пожаревцу најефтиније, а муштерија нема. У Смедереву је 6.500 динара кубик. Један од њих, Бобан Ристић, ослоњен на свој камион док  греје топло септембарско сунце, промрља : – Нема народ паре…

За просечну зиму, које се не отегне до маја треба бар 12 кубика дрва.

На једном пожаревачком стоваришту ових дана од угља може да се нађе само ковински за који познаваоци кажу да је „мокар“, по цени од 6.500 динара за тону и мрки угаљ добре калоријске вредности из Босне чија је цена 13.000 динара. Најјефтинији је костолачки лигнит, али он може да се набави једино преко организација и синдиката, јер се ЕПС не бави малопродајом, а тендер се расписује почетком календарске године. За своје чланове Удружење пензионера из Пожаревца је наручило 13.000 тона.  Председник Удружења Милорад Јовановић каже да испорука иде добро и да је преостало још 1.300 тона да стигне до потрошача. Цена за чланове по тони са превозом је 4.650 динара и плаћа се на 6 рата. Преко Градске организације инвалида рада такође је могао да се „пише“ угаљ и он се сада испоручује, али има проблема са превозом. Светозар Божиновић, председник каже да ће већ у новембру за своје чланове почети да уписују количине за наредну годину.

Зима нас чека после дугог и врелог лета, морамо се припремити као да ће бити „сибирска“. Јер ко зна, можда и она као минуло лето  буде надпросечна. То ћемо тек осетити. Једно је, међутим сигурно, грејање станова биће скупље.

 


ПИТАЛИ СМО ПОЖАРЕВЉАНЕ

 

                                           Како ћете се грејети ове зиме?

 

           Весна Трајић, Пожаревац: Живимо у породичној кући и имамо парно грејање. Ложимо котао на угаљ, али користимо и дрва. Могу да се купе, али су скупа сада. Супруг Зоран ради у Костолцу и редовно преко фирме набавља угаљ на кредит. Купи за зиму 20 тона и то нам је довољно.

           Марија Паклар, Пожаревац: Раније смо користили угаљ и дрва али смо прошле зиме прешли на пелет. Много је чистије и има мање пепела. Скупље је али је предност што за складиштење треба мање простора. Купимо количину довољну за целу зиму – 8 тона. Укупно кошта 1.300 евра, а може да се набави овде у Пожаревцу на кредит.

             Миљан Стојановић, трговачки путник из Пожаревца: У ишчекивању топлификације провели смо и ово лето. Мораћемо и предстојећу зиму да се грејемо у сопственој режији. Котао, угаљ и дрва су спремни.

              Славиша Ивковић, пензионер из Пожаревца: Као и претходних година и ове ћу се грејати на угаљ, док ће ми за потпалу послужити дрва. Угаљ нам је за разлику од прошле године, испоручен на време, спакован је и чека своју потрошњу. Пензионер сам, тако да ову врсту огрева набављам преко удружења, по повољнијим условима, купиовином на рате. Следи набавка неколико метара дрва од уличних препродаваца, којима је морам признати цена по кубном метру у сезони, изузетно висока.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content