grip2Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од почетка сезоне надзора, 3. октобра 2016. године (40. извештајна недеља), до 8. јануара 2017. године, ИЗЈЗС „Батут” је пријављено 96.734 оболелих од обољења сличних грипу, што представља већи број оболелих у односу на исти период прошле сезоне.

У односу на претходну недељу, тренд  инциденције обољења сличних грипу на територији Републике Србије је у порасту. У 1. извештајној недељи (од 2. јануара до 8. јануара 2017. године), ИЗЈЗС пријављено  је 26.275 случајева обољења сличних грипу. Највиша узрасно-специфична стопа регистрована је у узрасту од 0 до 4 година, а потом у узрасној групи од 5 до 14 година.

Што се тиче Браничевског округа, према подацима ЗЗЈЗ Пожаревац у првој недељи 2017.године,регистровано је 1655 оболелих од обољења сличних грипу. Највећи број регистрованих оболелих бележи се у узрасној групи од 30-64 година старости, међу којима је 510 регистрованих оболелих.

Региструје се висок интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност обољења у популацији.

С обзиром на карактеристике преноса вируса грипа, поред препорука за јачање имунитета, препоручују се опште мере превенције: избегавање блиских контаката са оболелим особама, редовно прање руку и избегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), често проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи, одржавање хигијене простора у коме радимо.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content