2018-02-07T09:19:18+01:00 7. фебруара, 2018. 09:19 |

У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ПОЖАРЕВАЦ : Нова опрема за три одељења

Општа болница је недавно постала богатија за неколико нових апарата. Наиме, набављена су  два дванаестоканалана ЕКГ апарата марке Шилер за потребе пријемно – ургентне службе и интернистичке службе, ЦТГ или кардиотокограф (фетални монитор) за потребе генекологије, односно акушерског одељења и ларингоскоп, такође за  пријемно – ургентно одељење.

Након разматрања и сагледавања ситуације по питању медицинске опреме у Општој болници Пожаревац дошло се до закључка да је неопходно набавити одређене апарате који ће побољшати пружање здравствених услуга у породилишту, на пријемном и интерном одељењу те је поменута опрема  у укупној вредности од око 1,1 милион динара набављена сопственим средставима.

др Миланче Вучковић

           -Од великог је значаја занављање опреме посебно у службама где је фреквентност велика, јер се на тај начин побољшава квалитет и брзина рада. Иначе, набављени ЕКГ апарати служе за регистровање ЕКГ записа код пацијената, односно регистровање срчаних или других тегоба и на основу тога се даље предузима лечење. Повољност је та што помоћу овог апарата добијамо ЕКГ запис на мањем формату са прегледнијим одводима који се гледају чиме се олакшава рад медицинског особља. Кардиотокограф, односно ЦТГ апарат, користи се код трудница за праћење срчаних радњи плода и може помоћи да се предупреди  неко нежељено стање или дејство, док се ларингоскоп користи у кардиопулмоналној реанимацији код пацијената код којих покушавамо оживљавање, а неопходан је да би се спровела ендотрахеална интубација, односно обезбедио дисајни пут. Овај апарат у односу на стари који смо до сада користили има боље перформансе и оптичка влакна, тако да даје бољу светлост и прегледност, направљен је од квалитетнијег материјала и батерије које користи дуже трају, истиче др Миланче Вучковић, помоћник директора Опште болнице за контролу и организацију здравствене службе.

           У наредном периоду најнеопходнија је набавка пацијент – монитора за праћење виталних параметара на интерном одељењу и у коронарној јединици, респиратора које у операционим салама користе анестезиолози или који су, у интензивној нези потребни пацијентима којима је угрожено дисање, као и специјално опремљеног возила – кардиомобила.

           Да подсетимо, због повећаног броја вирусних респираторних инфекција и појаве вируса грипа, до побољшања епидемиолошке ситуације забрањене су посете у Општој болници Пожаревац.

Д.Динић