Са отварања такмичења

Општинско првенство пожаревачких основних школа у шаху за школску 2023/2024. годину одржано је 24. фебруара, у Основној школи „Доситеј Обрадовић“.

У име домаћина добродошлицу учесницима пожелела је директорка ОШ „Доситеј Обрадовић“ Ивана Јоксимовић: „Желим вам да се пријатно осећате у нашој школи и да покажете такмичарски дух, али вам желим и добро дружење данас“.

Симболичним повлачењем првог потеза, првенство је отворио градоначелник Пожаревца Саша Павловић. Он је подсетио да је циљ такмичења популаризација шаха и подизање квалитета образовања.

-Веома ми је драго што вас видим тако насмејане и позитивне. Желим вам да се пре свега лепо дружите, јер време проведено у школи је најлепше у животу. Када још са тим вежете љубав према неком спорту, као што је то шах, онда то добија још лепше обрисе. Најбољи шахисти међу ученицима показаће своје умеће у овој мисаоној игри која развија вештине и логичко размишљање које ће им свакако бити од велике користи у животу. Шах је веома битан спорт за град Пожаревац, у прошлости смо подржали више шаховских турнира, а и данас смо се потрудили да вас посетимо и одамо признање за труд који улажете. Желим вам много добрих потеза и да победе најбољи у шаховским борбама, казао је Павловић.

Први потез симболично је повукао градоначелник

Појединачно првенство одиграно је у пет кола по разредима и прва три пласирана ученика из сваког разреда изборила су учешће на Окружном такмичењу. За даље такмичење пласирали су се: Димитрије Перић, Алекса Павић, Вељко Љубојевић (први разред), Немања Николић, Филип Младеновић, Тодор Јовановић, Снежана Стевановић, Теодора Перић, Дивна Ивановић (други разред), Лука Степановић, Јоаким Живковић, Димитрије Вулић, Миа Николић, Ана Максић (трећи разред), Алекса Вулековић, Војислав Џаврић, Андрија Стојковић, Марија Неговановић, Марта Павлов, Јелена Ивић (четврти разред), Вања Рајчић, Вук Младеновић, Јован Лучић (пети разред), Никола Ракић, Никола Кожокар, Огњен Ђурђевић, Катарина Петровић, Јована Ивић (шести разред), Младен Лазић, Павле Збилић, Матија Поповић, Александра Димитријевић, Марија Васић (седми разред), Стефан Тадић, Стефан Ракић, Никола Живковић, Тара Лучић, Наталија Јовановић (осми разред).

Екипно такмичење је играно на шест табли, прво место припало је ОШ „Краљ Александар Први“, друго ОШ „Доситеј Обрадовић“ и треће ОШ „Десанка Максимовић“.

Свечаности су присуствовали председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић, представници Шаховског савеза Браничевског округа Александар Новаковић, Новица Арсић и Видоје Лилић.

                                                                                                            Д.Динић

 

 

 

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content