2021-09-16T14:59:57+02:00 16. септембра, 2021. 14:59 |

У петак и суботу: Борба за наталитет

У свечаним салонима Града Пожаревца у петак, 17. септембра, одржава се осма по реду манифестација „Дан борбе против беле куге“. Реч је о акцији која пропагира повећање наталитета у Србији односно одупирање негативном природном прираштају.

Др Горан Несторовић и Саша Стевић

Манифестација је прошле године изостала због пандемије, те се након девет година, одржава  осми пут. Због епидемиолошке ситуације  овог пута изостаће масовно окупљање деце у Хали спортова, али су задржани литерарни и ликовни конкурс на коме могу да учествују деца од предшколског до средњошколског узраста.

– Желимо да покажемо да је град Пожаревац барјактар, један од примера у Србији како се бори против „беле куге“ и како се дочекују људи који желе добро нашој земљи. Угостићемо Сергеја Чеснакова из Русије, покрајинског секретара Радоша Пејовића и низ других еминентних стручњака који се баве питањем наталитета у Србији. У суботу, 18. септембра, општина Велико Градиште биће домаћин међународне академије о наталитету којој ће присуствовати гости из Босне и Херцеговине и Црне Горе, а предвиђена су и онлајн  укључења из Шпаније, Холандије и Белорусије. На академији ће бити предложена решења за наредни период по питању наталитета, рекао је Саша Стевић, идејни творац манифестације.

 Члан Градског већа задужен за образовање др Горан Несторовић истиче да ће конкурс бити продужен до 10. октобра и да ће фонд награда за најбоље радове бити увећан.

-На тај начин желимо да дамо на значају овом дану који је јако битан за нашу популацију, јер имамо податак да се перманентно смањује број ученика уписаних у први разред, као и другачију демографску слику бројног стања деце током школовања у односу на сами упис у основне и средње школе, рекао је Несторовић.

                                                                                                                        Д.Динић