2020-11-11T09:37:07+01:00 11. новембра, 2020. 09:37 |

У Петровцу позив на већу одговорност

У Петровцу је прошле недеље заседао Савет за безбедност Општине, а повод је био епидемиолошка ситуација. Према подацима достављеним члановима Савета из Завода за јавно здравље Пожаревац, у октобру је на подручју Општине евидентирано 18 заражених особа Ковидом-19, а од почетка епидемије укупно 222 позитивне особе. Савет је оценио да је до дана одржавања седнице, ситуација релативно добра, али да се стање мења из дана у дан, прилив пацијената јесте повећан, али Здравствени центар још увек није преоптерећен.

Са седнице је упућен апел грађанима да за време боравка на јавним местима у затвореном простору обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно да на свака 4 m2 може бити присутно једно лице. Такође, на јавним местима на отвореном простору, где није могуће одржавати растојање између две особе од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, банака, на аутобуским и другим стајалиштима…), обавезно је ношење заштитне маске.

Савет подсећа да је радно време угоститељских објеката ограничено, не могу радити од 23.00  до 06.00 часова наредног дана. Исто важи и за продавнице и малопродајне објекте, за приређиваче посебних и класичних игара на срећу, али не и за апотеке и бензинске пумпе. У циљу доследнијег  поштовања превентивних мера, појачан је инспекцијски надзор.

-Користим ову прилику да замолим наше грађане за појачану одговорност. Поново смо у ситуацији када треба да избегавамо међусобне контакате, славља, да обавезно носимо маске… Корона вирус је и даље велика непознаница за све нас, али се здравствени стручњаци слажу у томе да су маске императив овог времена и да нас углавном штите од заразе. Избегавајући примену донетих мера доводимо у опасност себе и наше најближе. Зато покажимо људскост, солидарност и одговорност у овим тешким временима како би последице епидемије биле што мање, поручио је грађанима председник Општине Душко Нединић.