2021-07-26T13:37:56+02:00 26. јула, 2021. 13:37 |

У Петровцу укинута ванредна ситуација

У насељима петровачке општине у којима је због плављења изазваних обилним кишама, у ноћи између 17. и 18. јула, проглашена ванредна ситуација, полако се стабилизује стање јер су кишне дане заменили сунчани периоди. Ванредна ситуација укинута је након данашњег заседања, 26. јула.

„Водопривреда“ Пожаревац у отклањању последица у Добрњу

Штаб за ванредне ситуације је са мештанима и надлежним предузећима, у првом реду са „Водопривредом“ из Пожаревца, искористио повољну временску ситуацију да санира путну инфраструктуру и канале.

Подаци о штети се прикупљају, а извесно је да су највећа оштећења изазвали бујични потоци кроз села Добрње, Вошановац, Бошњак и Буровац. Они су поприлично били очишћени али их је бујица са планина пунила водом, а у таквим ситуацијама једини излаз је у подизању каскада и брана.

Добрње је у ноћи плављења било прво на удару, а и Табановац је доста претрпео. Оштећено је око 20-ак кућа, а поред њих и више десетина километара путева, махом брдских, у Бусуру поред језра на пример и у Добрњу.

Према речима председника Општине Душка Нединића, чињеница је да је средином овог јула пало више кише него 2018, када су забележене велике поплаве на овом подручју. Већ 2019. године, поучена овим искуством, Општина је предузела опсежне мере, што из Републике, што из својих извора, инвестирала је око два и по милиона евра у санацију бране Бусур и заштиту од поплава. Да су то били добри потези и да се тадашњи труд исплатио, потврђено је ове године.

Иако је пало 126 литара по метру квадратном, штете су мање него 2018. године. На санацији од поплава, међутим, мора и даље да се ради. У сарадњи са „Водопривредом“ Пожаревац, а о трошку Општине, започета је реализација једног дела пројекта који се тиче заштите Млаве у Добрњу, односно, изградње једног потпорног зида или каскаде који би 50 посто већ у првом току реке заштитио мештане Добрња.

Р. Н.