У порти манастира Сестрољин у Пољани, другог дана Ускрса, 17. априла биће уприличен осамнаести Међународни етно фестивал. Ова туристичко – културна манифестација организује се у духу народног стваралаштва, обичаја, културе и традиције, са намером да се српски обичаји не забораве.

Организатори Фестивала су Туристичка организација Града Пожаревца, Црквена општина Пољана, КУД „Младост“ Пољана, Месна заједница Пољана, а покровитељ Град Пожаревац.

Директор Туристичке организације Града Пожаревца Василије Балдић истиче да ће то бити прилика да се подсетимо старих заната, ручних радова, спремања традиционалних јела, народне ношће, одеће и обуће из прошлих времена.

Са конференције за медије

-Овај тим који ради управо осликава слогу мештана овог насеља и сходно претходним искуствима очекујемо да ће и ове године Етно фестивал засијати пуним сјајем и на најбољи начин сачувати оно што је исконски у нашем народу и овом крају. Учесници ће се надметати у фолклорним играма, у спремању традиционалних јела, фарбању јаја, избору за најлепше офарбано ускршње јаје, за најлепши штанд, најоригиналније јело и куцању фарбаним ускршњим јајима. У поподневним сатима биће уприличен културно – уметнички програм и ватромет, казао је Балдић.

Председници КУД-а „Младост“ из Пољане Јовица Живковић и Етно секције Синиша Савић најавили су учешће културно – уметничких друштава: „Опленац“ из Тополе, Алексинца, Дрмна, Косова и Метохије, као и ветерана и првог ансамбла КУД-а „Младост“ из Пољане. Такође, своје умеће представиће и двадесетак удружења жена из Ранилуга, Рибарске Бање, Соко Бање, Читлука, Рековца, Александровца, Брзохода, Великог Црнића, Батуше, Мајиловца, Кличевца, Пругова, Осипаонице, Сараораца, Лугавчине… Поред учешћа фолклора биће организовано и такмичење у старим српским играма: надвлачењу конопца, бацању камена са рамена, трке у џаковима.

Председник Савета месне заједнице Пољана Зоран Недељковић је упутио позив свима који имају жељу, да 17. априла посете Сестрољин, у нади да ће се лепо дружити. Он је најавио учешће сликара из Удружења ликовних стваралаца „Мир мар“ и ликовну колонију посвећену Васкрсу. У случају лошег времена поподневни програм биће одржан у Дому културе у Пољани.

О томе зашто се манифестација одржава другог дана Ускрса говорио је протојереј Радослав Вукосављевић:

-Пре него што је сазидана црква 1897. године, у периоду после ослобођења од Турака и Другог српског устанка, народ овог села окупљао се у засеоку Рудеж, другог дана Васкрса, и тада су свештеници из манастира Заова доносили причешће и причешћивали оне који нису могли првог дана да присуствују Васкршњој литургији. Када се појавила потреба да приближимо нашу светињу народу, да оно што наш народ негује као традиицију кроз храну, пиће, игру и песму, сјединимо и позовемо и друге да учествују, благословио је владика Игнатије да се окупљамо на овом светом месту другог дана Васкрса.

                                                                                              Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content