2021-08-13T14:19:13+02:00 13. августа, 2021. 14:19 |

У Пољани 18. и 19. августа: Сестрољински дани Преображења

У Пољани се 18. и 19. августа одржавају 19. Сестрољински дани Преображења. Покровитељ манифестације је Град Пожаревац, а организатори Црквена општина и Месна заједница Пољана, Туристичка организација Града Пожаревца, Центар за културу, Културно – уметничко друштво „Младост“ и Етно секција „Пољана“. 

                                                         Са конференције за медије

Директор ТОГП Василије Балдић на конференцији организованој овим поводом, напоменуо да су Сестрољински дани Преображења само једна у низу туристичких манифестација које окупљају грађане.

-Ово је пре свега духовна манифестација, коју мештани Пољане и околних насеља негују већ скоро две деценије, рекао је Балдић.

Свештеник Раде Вукосављевић је подсетио да је Преображење велики  празник, дан у коме свако од нас треба да покуша да се преобрази. Најважнији догађаји на овај дан су присуство Светој литургији и дељење освећеног грожђа.

-Требало би да сваки човек преиспита себе како би постао бољи него што је био. Код ове цркве и пре њеног постојања, народ се за Преображење окупљао у жељи да добије благослов Сестрољина и Бога, користећи свету воду коју поседује ово место, казао је свештеник Вукосављевић и додао:

-У интересу нам је да сви скупа, поштујући епидемиолошке мере, дан по Преображењу будемо бољи људи… Наша жеља је да задржимо младе на селу, да деца што више бораве у природи, да их анимирамо да наставе да негују традицију својих предака кроз песму, игру, српску народну ношњу… Истовремено, сви се морамо придржавати основних хришћанских начела, а једно од њих је: „Љуби ближњега свога као самога себе и љуби Бога свим срцем својим, свим умом и свом душом својом“, поручио је свештеник Вукосављевић.

Говорећи о програму овогодишње дводневне манифестације Сестрољински дани у Пољани, председник Месне заједнице Зоран Недељковић истакао је да је циљ организатора и овога пута да окупи што већи број младих.

-Првог дана, 18. августа, у вечерњим сатима, у програму ће, осим КУД „Младост“ из Пољане, наступити и културно – уметничка друштва из Живице и Дрмна. Организатор се потрудио да посетиоцима  обезбеду уживање уз мини концерт оркестра трубача Лазара Стојиљковића из Грделице. Другог дана манифестације, поред домаћина, наступиће и чланови КУД из Шетоња и Пругова. Овом приликом биће организован концерт народне музике на коме ће учествовати Љуба Лукић, Александра Младеновић, Катарина Стевановић и оркестар Бобана Живковића, најавио је Недељковић.

Програми и једног и другог дана  почињу од  19 часова и 30 минута.