У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу представљена је трилогија „Јунаци и мученици“ аутора Душана Станковића. Госте Библиотеке Драгана Јацановића, археолога, Ненада Михајловића Гоју, историчара и аутора представила је Татјана Живковић.

Веома надахнуто и сликовито Ненад Михајловић Гоја је представио историјске романе Душана Станковића: „Херој Рамске тврђаве“, „Први витез Браничева“, „Барон Ло Прешти, херој од Рама“, као и делове трилогије „Јунаци и мученици“ са поднасловима „Освајање земље Браничева“,  „Милош и Зосим“ и „Косовски бој“.

Ненад Михајловић Гоја, Душан Станковић, Драган Јацановић, Татјана Живковић

Друштвено-историјски оквир већине романа је средњовековно Браничево и историјске личности које су учествовале у освајању земље Браничева и догађајима пре Косовског боја 1389. године. Поред историјских чињеница Душан Станковић користи легенду и фикцију да би дочарао ондашње време, изузетно храбре и мудре јунаке који су допринели протеривању Османлија са Балканског полуострва и спасавању Ромејског царства.

Драган Јацановић је, поред значаја романа  Душана Станковића за локалну историју, истакао и драматуршки стил писања који је погодан и за филмски сценарио.

У рецензији мр Радише Стокића се, између осталог наводи да писац казује о људској снази у настојању да се стекне и сачува животни простор да би опстали овде где јесмо и да будемо бољи него што јесмо.

Пожаревачка публика је имала прилику да учествује у разговору са гостима и набави књигу са посветом аутора.

Share.

Comments are closed.

Skip to content