2021-10-04T18:39:59+02:00 3. октобра, 2021. 18:04 |

У Пожаревцу: Акција за здравље

Стручни тим Завода за јавно здравље Пожаревац, у сарадњи и уз подршку Црвеног крста Пожаревац, Центра за превенцију болести и службе поливалентне патронаже Дома здравља Пожаревац, поводом Светског дана срца и Међународног дана старих особа организовали су „Акцију за здравље“ која обухвата обављање превентивних прегледа.

Према речима др Цвије Стојановић, специјалисте социјалне медицине у ЗЗЈЗ Пожаревац, због нестабилне епидемиолошке ситуације која показује тенденције погоршања,  организована је једна акција за здравље у оквиру обележавања два датума по Календару здравља, Светског дана срца и  Међународног дана старих.

– Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Повежи се са срцем”. Болести срца и крвних судова су последњих петнаест година водеће по смртности у Браничевском округу. У 2020. години у нашем округу од болести срца  умрло је 2.161 лице, што је 58,6 посто свих узрока смрти. У односу на претходну годину, то је за 15 посто већи број и то је разлог да се болестима срца и крвних судова посвети не само један дан у години, него свих 365 дана. Фактори ризика који су променљиви и могу да се коригују и допринесу смањењу оболевања и умирања су неправилна исхрана, недовољна физичка активност, пушење, гојазност, рекла је др Стојановић.

ДИГИТАЛНА РАВНОПРАВНОСТ

Цвијa Стојановић

Међународни дан старих особа у свету и код нас се обележава 1. октобра, са циљем да нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Ове године под слоганом „Дигитална равноправност за све генерације“ Међународни дан старих особа је усмерен на уважавање права и потреба корисника дигиталних технологија, што укључује одговарајуће јавно – здравствене политике, приступачност, дигиталну писменост и безбедност на интернету.

-Оснаживање старије популације на пољу коришћења дигиталне технологије, а пре свега интернета, допринело би и унапређивању њихове друштвене инклузије и самосталном остваривању права и обавеза у каснијој животној доби. У времену пандемије дигитална технологија је све више потребна, не само млађим, већ и старијим особама. Без ње не бисмо могли замислити многе ствари, па из тог разлога желимо да оснажимо и старију генерацију како би користили дигиталну технологију, пре свега интернет, рекла је др Стојановић истакавши да је на територији Браничевског округа 25 посто лица који имају 65 и више година, те је просечна старост на нивоу округа 45 година, рекла је др Стојановић.

СТАРИ – АКТИВНИ ЧЛАНОВИ ДРУШТВА

Црвени крст Пожаревац је током целе године фокусиран на старе, те је резвио низ програма и активности које су усмерене ка старијој популацији.

– Сваког петка у дому Црвеног крста у Пожаревцу од 8 до 10 сати старији суграђани могу проверити своје здравствено стање, измерити крвни притисак, ниво шећера у крви, добити адекватне савете од стручних лица. Такође имамо сервис „Помоћ у кући“ за стара лица и особе са инвалидитетом. Сервис је почео са радом 2009. године и тада смо имали пет геронто домаћица и 35 корисника. Он се временом ширио јер је Град препознао потребу, те сада финансира цео пројекат. Тренутно имамо 76 корисника и 15 геронто домаћица. Сврха ове услуге јесте унапредити квалитет живота старијих суграђана. Осим тога, изузетне напоре улажемо да што више старих преко 60 и 65 година буду наши волонтери, јер тиме јачају позитивну слику о старењу и старијима као активним члановима друштвене заједнице, јер они заиста могу значајно да допринесу развоју друштва, рекла је Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац.

Рашић је најавила да ће у наредном периоду организовати и у Костолцу „Акцију за здравље“ , обићи све кориснике сервиса „Помоћ у кући“ и спровести анкету коју сваке године раде у месецу октобру о задовољству корисника сервиса.

И.Р.