На Дан јединства, слободе и националне заставе крај Споменика српском војнику у Пожаревцу, обележено је сећање на почетак пробоја Солунског фронта у Првом светском рату.

Помен српским војницима на 104. годишњицу почетка пробоја, држао је свештеник СПЦ Влада Кочабер.

Венце крај Споменика у Косовској улици положили су представници Војске Србије, Полицијске управе, Града Пожаревца, Браничевског управног округа, Градске општине Костолац, Удружења за неговање традиција срспких ослободилачких ратова до 1918. године, Удружења потомака ратника и Градског одбора Српске напредне странке.

Испред Града Пожаревца венац су положили градоначелник Саша Павловић и председник Скупштине Предраг Мијатовић, а у име Градске општине Костолац председник Општине Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек.

Минутом ћутања одата је почаст погинулим српским ратницима.

На тренутак када је почетком пробоја солунског фронта означено ослобађање Србије и крај највећег рата до тада, подсетио је Србислав Стојановић, председник Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

-На данашњи дан 1918. године почео је пробој Солунског фронта. У овом пробоју српска војска је имала одлучујућу улогу. За 45 дана, 3. новембра, српска војска је на челу са краљем Петром и престалонаследником Александром ушла у Београд. Пробоју солунског фронта претходила је славна епопеја на Церу и Колубари, затим албанска голгота, опоравк српске војске на Крфу и стална борба са савезницима да се дозволи почетак пробоја солунског фронта, Најзад, 15. септембра 1918. године у раним јутарњим часовима започета је артиљеријска канонада и затим пробој пешадије који је био толико силовит да је за 10 дана бугарска војска на литицама Кајмакчалана потписала капитулацију и додао:

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је поклоновши се сенима јунака  нагласио:

-Управо овај догађај који је највећа манифестација љубави једног народа према својој земљи узет је као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Поред многих светлих датума наше историје, сматрам да пробој Солунског фронта и јуриш ка мајци Србији најбоље осликава национални понос. Градоначелник је позвао на јединство и слогу које једино воде у напредак:

-Наша застава која је током ослободилачких ратова Србије увек остајала у рукама наших барјактара, данас је у нашим рукама. Преци су нам је предали поносито и неокаљану у завет да тако и остане. Данас смо том завету додали још један, а то је да се под том заставом окупи што више нас, оних још нерођених и оних који су отишли из Србије.

О значају овог датума за слободу и формирање нове државе, говорила је професор историје Душица Пантовић. Писмо војника са фронта из романа „Време смрти“ Добрице Ћосића читала је ученица Пољопривредне школе  Јелена Марковић.

                                                                                                 Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content