У организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац одржана је традиционална манифестација „Дан поља озимих стрних жита“ на огледном пољу  Јовице Живковића у Ћириковцу. Многобројни пољопривредници су директно на терену имали прилику да виде оно што нуде селекционе куће, али и да добију конкретне одговоре од пољопривредних стручњака и представника селекционера.

Отварајући ове традиционалне сусрете, помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић је нагласио да је циљ њиховог одржавања да се пољопривредни произвођачи упознају са понашањем посејаних сорти озимих стрних жита на постојеће агроеколошке услове као и примењене агротехничке мере. Постигнути приноси ће показати степен адаптабилности на подручје гајења, што ће бити главни услов за препоруку производње на парцелама пољопривредних произвођача са подручја Браничевског округа.

 -После неких веома лоших дешавања, ова данашња организација показује да за ПССС Пожаревац долазе бољи дани и уз подршку Министарства пољопривреде и локалне самоуправе, надам се да ће Служба у будућности радити веома добро и вратити онај стари сјај када је била једна од најуспешнијих у земљи, казао је Богићевић.

 Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да се ова манифестација традиционално организује већ тридесетак година и пригодна је прилика да се пољопривредницима прикажу новине у струци и на шта треба посебно да обрате пажњу.

 -Дан поља озимих стрних жита је сваке године подржан од стране Града, а разлог томе је што смо ову манифестацију, заједно са њеним стручним делом, препознали као важно оружје у борби за помоћ пољопривреди и пољопривредницима. Град Пожаревац је у 2020. години за подстицаје у пољопривреди исплатио око 37 милиона динара. Уговоре са Градом потписало је око 270 пољопривредних произвођача који су добили новчана средства за подизање нових засада у воћарству, субвенције за куповину опреме у пчеларству, пољопривредне механизације, као и субвенционисање камата кредита. Тада је првобитно било предвиђено издвајање 29 милиона динара, али су због исказаних потреба пољопривредних произвођача додата средства, како нико од пољопривредника који испуњава услове не би био одбијен. Присуство помоћника министра Александра Богићевића, великог броја селекционих кућа и пољопривредних произвођача говори нам да је пољопривреда и даље једна од доминантних области овог дела Србије, којој ће Град Пожаревац и у будућности придавати велику пажњу. Најважнија спона са произвођачима свакако јесте и ПССС Пожаревац и зато нам је њено деловање битно, као и сви програми које она организује, рекао је Павловић.

 Директор ПССС Пожаревац Бојан Стевић наглашава да овакве манифестације за примарни циљ имају да помогну произвођачима да лакше одлуче о одабиру семена и технологија које ће им омогућити веће приносе.

 -Најпре бих се захвалио свима у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Пожаревац на изузетним напорима да се у години иза нас и даље нађу на услузи онима због којих и постојимо. То говорим као неко ко од скора има част да буде на челу овог колектива, кога поред посвећености краси и изузетна стручност свих запослених. За ово кратко време успео сам да се уверим у одличну сарадњу коју ова кућа има са ресорним министарством и локалним самоуправама у Браничевском округу, као и у њихову намеру да својим деловањем подигну српску пољопривреду на ниво који она заслужује. Имаћемо данас прилику да нам уважени стручњаци из консултанских кућа представе сорте озимих стрних жита, али и да међусобно разменимо искуства, закључио је Стевић.

Присутнима се обратио и проф. др Мирослав Малешевић, директор у семенској компанији Best Seed Producer из Србобрана, која се једина бави умножавањем, дорадом и дистрибуцијом семена сорти и хибрида домаћих института Нови Сад и Земун Поље.

 -Веома сам поносан што смо остали на тржишту семена не само житарица, већ и кукуруза и соје и што радимо за домаће институте. Конкуренција је веома велика, велики број страних сорти је присутан на нашем тржишту и ми смо поносни што вам стављамо на располагање најквалитетније сорте. Нажалост, о квалитету зрна се мало говори, такорећи не плаћа се никаква разлика на квалитетније сорте у односу на оне које су слабије и то је онај проблем који ће Србија морати да реши у догледно време, јер нећемо моћи да продајемо сорте које немају одговарајући квалитет, рекао је професор Малешевић.

Пољопривредни произвођачи су обишли демооглед у коме се налази 31 сорта озимих стрних жита и то по три сорте јечма и тритикалеа и 25 сорти пшенице из 6 селекционих кућа: Института за ратарство и повртарство Нови Сад, Биогранум, Syngenta, Chemical Agrosava, Осијечки институт и Земунпољски институт.

Према речима Јоргованке Влајковац, саветодавца за ратарство, огледи се постављају сваке године ради праћења приноса и карактеристично је да се производња одвија у истим агроеколошким и агротехничким условима. Сорте се прате три године и најприносније се препоручују за увођење у производњу на пољопривредним газдинствима. После жетве резултати приноса се објављују, тако да и сами произвођачи могу да имају увид у то.

-У склопу саветодавних активности посебан акценат стављамо на демоогледе који служе пољопривредним произвођачима, јер пратимо сорте бар три године и оне најприносније на подручју Браничевског округа препоручујемо вама, како би на вашим газдинствима постигли што веће приносе, закључила је Влајковац.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content