У Спортском центру Пожаревац почела је расподела скоро 30.000 пакета помоћи намењених најугроженијим суграђанима са територије Града Пожаревца.

Том приликом је подељено 14.727 пакета хране и исто толико пакета средстава за хигијену. Појединачна вредност помоћи по особи износи 3.000 динара, а новац за ту намену обезбедио је Град Пожаревац, издвојивши близу 50 милиона динара.

Суграђани којима следују пакети помоћи су пензионери са територије Града Пожаревца и Градске општине Костолац, чија месечна примања не прелазе 30.000 динара, потом, незапослена лица са евиденције Националне службе за запошљавање, закључно са 31. мартом. Пакети ће бити достављени и лицима са инвалидитетом, према евиденцији Међуопштинског удружења глувих и наглувих Пожаревац, затим, корисницима једнократне новчане помоћи који су у последње две године били на евиденцији Центра за социјални рад Пожаревац, као и 500 социјално угрожених ромских породица, према подацима удружења Рома Браничевског округа.

 Милена Церовшек, Саша Павловић, Славиша Стојковић и Александар Симоновић

 

Волонтерима који су ангажовани на том послу придружили су се Славиша Стојковић, члан Градског већа задужен за друштвену делатност, социјалну политику и здравство, Александар Симоновић, начелник Градске управе, Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца и Милена Церовшек, председница Привременог органа Градске општине Костолац.

– Град Пожаревац је из буџета издвојио значајна средства за организовање овакве врсте помоћи нашим пензионерима и свим категоријама суграђана, који имају право да добију социјалне пакете. Помоћ се односи на све пензионере који се уклапају у критеријум висине пензије, лица која уназад две године примају једнократну новчану  накнаду преко Центра за социјални рад. Такође, обухваћена су ромска удружења, као и удружења особа са инвалидитетом. Вредност ове набавке износи 44.169.000 динара. Најповољнији понуђач било је предузеће „Трговина Лилић“ и купљено је 14.727 прехрамбених пакета и 14.727 пакета са производима за одржавање личне хигијене, истакао је члан Градског већа Славиша Стојковић, и нагласио да ће Град Пожаревац, у најкраћем могућем року, уз помоћ волонтера и техничку подршку јавних предузећа, допремити пакете на кућне адресе корисника, уз обавезу примаоца да потпише да је примио пакет.

Начелник пожаревачке Градске управе Александар Симоновић истакао је да су за реализацију поделе пакета ангажована јавна предузећа која су ставила на располагање средства и људство.

 

Према речима заменика градоначелника Пожаревца Саше Павловића, током трајања ванредног стања свакодневно је био ангажован велики број волонтера који су имали важну улогу у помагању најстаријим суграђанима, па је тако и за реализацију овог посла пријављено 358 волонтера по месним заједницама, како би у што краћем року пакети стигли до оних којима су намењени.

Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content