У Великој сали Центра за културу у Пожаревцу, уручене су награде за ученике и менторе за остварене резултате у последње две школске године.

Укупан број награђених ученика и наставника, односно професора – ментора су 142 ученика и наставника и 10 екипа, од чега је у школској 2020/2021. години добре резултате на републичким и међународним такмичењима остварило  59 ученика, 8 екипа ученика и 47 наставника, професора-ментора.

Од наведеног броја, резултате на међународним такмичењима остварило је 10 ученика и 5 наставника, а на републичким 49 ученика, 8 екипа и 42 ментора.

У школској 2019/2020. години, резултате на међународним и републичким такмичењима остварило је укупно 20 ученика, 3 екипе  и 17 наставника/професора ментора. Од тога, успех на међународним такмичењима остварило је 7 ученика, 2 екипе и 8 професора-ментора.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да је град Пожаревац чини све да се знање и труд ученика посебно награђују и вреднујуе.

-Локална самоуправа је кренула путем одавања почасти знању и науци ослушкујући очекивање народа, тако да признања која ћете добити  јесу заправо признања која добијате од ваших суграђана. Као градоначелник посао ми је да бринем да се сваки динар из буџета паметно утроши, а могу да кажем да због ове ставке у нашој каси осећам велику радост и задовољство. Услед већ добро познате епидемиолошке ситуације прошле године нисмо наградили оне који су блистали на републичким и међународним такмичењима, већ само ученике генерација.  Зато користимо прилику сада, када је ситуација доста боља, да одамо признања за ову и прошлу годину, објаснио је Павловић, обративши се ученицима и професорима речима:

-Ви сте понос овог града, част нам је и задовољство што вас имамо.

За остварене резултате на такмичењима у градском буџету за 2021. годину обезбеђено је  4.200.000,00 динара, 1.000.000,00 динара за подстицање младих талената и 1.000.000,00 динара намењених награђивању  ученика генерације. Право на једнократну награду остварили су ученици, односно екипе, основних и средњих школа које су освојиле једно од прва три места на републичким или међународним такмичењима, под покровитељством надлежног министарства.

Члан Градског већа задужен за ресор образовања др Горан Несторовић, истакао је да  „тајна успеха у животу није да човек ради оно што воли, ваћ да воли оно што ради“.

-Ја верујем да је ваш успех заслужно управо то  што волите оно што радите и да су награде и признања само потврда подршке да останете на том путу. Управо зато комисија за доделу награда ученицима основних и средњих школа на територији Града Пожаревца овог пута вредновала ја ваш рад и у овој и претходној школској години, упркос немилој околности која нас је  задесила, рекао је др Несторовић захваливши се као председник комисије, градоначелнику и члановима Градског већа, који су уважили предлоге и донели одлуку о броју и висини награда.

Новчано су награђени ученици и њихови ментори. Ученици генерације добили су по 50.000 динара.  Прво место на Међународним такмичењима  награђено је са 15.000 динара, друго место са 14.000 и треће место 13.000 динара. За прво место на републичким такмичењима дато је 12.000 динара, за друго 11.000 и треће 10.000 динара. Екипе су добиле двоструко, а ментори једноструко.

Члан Градског већа задужен за спорт, омладину и туризам  Милан Јовић донирао је своју менторску награду Џудо клубу „Бамби“ из Пожаревца.

 

И.Р.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content